A szolnoki Kötiviép'B Közép- Tisza Vidéki Vízépítő és Telekommunikációs Kft., valamint a tiszakécskei Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Zrt. tervezheti és építheti meg a homokhátsági vízpótlás következő ütemét, nettó 1 milliárd 832 millió forintért.

A közbeszerzési eredményét az ajánlatkérő állami szervezet, az Országos Vízügyi Főigazgatóság közölte az uniós közbeszerzési közlönyben.

A „Homokhátság vízpótlása III/2. ütem" nevű beruházása a következőket érinti: Ábrahámszéki csatorna, Jámborka csatorna, Halászka csatorna, Halászka melléki csatorna, és a Széksóstói-főcsatorna. A nyerteseknek nyomócsöveket kell fektetniük, továbbá zsilipeket és más műtárgyakat építeni Csongrád-Csanád megyében.

A nyertesekkel december 13-án kötött szerződést az ajánlatkérő. Indult még a közbeszerzésen a hajdúszoboszlói Aqua-General Kft., továbbá a békési Békés Drén Környezetvédelmi, Víz- és Mélyépítési Kft. is.

A Napi.hu februárban írt arról, hogy a Duna–Tisza közi homokhátság egy komolyabb területét már hivatalosan is félsivataggá nyilvánították. A klímaváltozás, az aszályos időszakok, valamint az emberi beavatkozás miatt több víz távozik a területről, mint amennyit a csapadék pótolni tud. A teljes elsivatagosodás még elkerülhető lenne, de lépni kellene gyorsan.