Zelenszkij 90 perces videóhívás keretében beszélt orosz újságíróknak. Az interjúval kapcsolatban az orosz hatóságok előzetesen figyelmeztették a médiát, hogy tartózkodjanak annak közlésétől. Zelenszkij végig oroszul beszélt – írta a Reuters beszámolója alapján a The Guardian.

Zelenszkij szerint Oroszország inváziója lerombolta az ukrajnai orosz nyelvű városokat, és nagyobb kárt okozott, mint a csecsenföldi orosz háborúk.

"Biztonsági garanciák és semlegesség, atomfegyver-mentesség. Készek vagyunk erre. Ez a legfontosabb pont" - mondta Zelenszkij. Ukrajna az orosz nyelv használatáról is tárgyalt az Oroszországgal folytatott tárgyalásokon, de más orosz követelésekről, például Ukrajna demilitarizálásáról nem volt hajlandó tárgyalni - tette hozzá az ukrán elnök.

A Reuters szerint Zelenszkij azt mondta több mint egy hónappal azután, hogy Oroszország február 24-én megszállta Ukrajnát, hogy tűzszünet és csapatkivonás nélkül nem lehetséges a békemegállapodás.

Kizárta annak a lehetőségét, hogy erőszakkal próbálják meg visszafoglalni az oroszok által megszállt területeket, mivel az egy harmadik világháborúhoz vezetne, és azt is mondta, hogy kompromisszumot akar kötni a keleti Donbasz (Donyec) régióval kapcsolatban, amelyet 2014 óta az oroszok által támogatott erők tartanak kézben.

Ukrajna katonai célja az oroszok visszaszorítása a támadás előtti "kompromisszumos területekre"

Ukrajna kész a semlegességről és a biztonsági garanciákról tárgyalni, de a demilitarizálásról és "nácitlanitásról", valamint az orosz nyelv védelméről nem - jelentette ki az MTI szerint Volodimir Zelenszkij a Lettországban szerkesztett, orosz és angol nyelvű Meduza hírportálnak adott interjúban.Zeleneszkij a Meduza mellett a Kommerszant és a Novaja Gazeta című lap, valamint a betiltott Dozsgy kérdéseire is válaszolt a Zoomon adott interjúban. Az ukrán elnök rosszallását fejezte ki amiatt, hogy az orosz fél a nyilvánosságnak is kiszivárogtatott ultimátumban fogalmazta meg a Kijevvel szembeni tárgyalási pozícióját - írta az MTI. Az orosz nyelv védelmével kapcsolatban azt mondta, hogy "a háború minden napja megkérdőjelezi még a fogalmát is annak, hogy mi is az orosz nyelv". "Az emberek ezt nem akarják majd. Az emberek nem akarnak majd (oroszul) olvasni, mozit nézni, beszélni" - véli az elnök. Oroszországban az orosznak, Ukrajnában az ukránnak kell lennie az államnyelvnek - tette hozzá.Az ukrán államfő ismételten személyes találkozót szorgalmazott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Oroszország, Ukrajna és Fehéroroszország az érintettség okán nem lehet a tárgyalások helyszíne.Viccnek nevezte az állítást, miszerint Ukrajnában katonai biolaboratóriumok működnek. Ukrajnának emellett nukleáris és vegyi fegyvere sincsen.Ukrajna katonai célját a minél kevesebb áldozatban, a háború időtartamának lerövidítésében és az orosz erőknek a február 24-i támadás előtti "kompromisszumos területekre" való visszavonulásában nevezte meg. Az állította, hogy az orosz erőknek mintegy 20 ezer katonájuk esett el. (Az orosz vezérkari főnök első helyettese pénteken 1351 halottat ismert el.)

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.