Jócskán leértékelődtek a magyar cégek az elmúlt egy évben: ezt egyszerre okozta a külföldi cégek részesedésszerzését megnehezítő kormányrendelet és a járvány okozta bizonytalanság - írja a Forbes. Idén az első tíz helyezettből csak ketten voltak képesek növekedésre, becslésünk szerint az MPF Holding 22 százalékot, míg a továbbra is felvásárlásokkal hízó Mészáros-csoport 112 százalékot nőtt egy év alatt - utóbbi sokat elmond a válságba került magyar gazdaságról.

A Forbes szerint a legértékesebb magyar vállalat az MPF Holding 202,7 milliárd forint becsült értékkel. A cég  bevétele 50 százalékkal bővült egy év alatt, a csoport értéke több mint 20 százalékkal van a tavalyi felett. Ezzel először végzett családi cég a Magyar 100 első helyén. A második a Luxemburgban bejegyzett Docler Holding 175 milliárd forint becsült értékkel. Gattyán György cégcsoportjának árbevétele 389,8 millió euróra nőtt a tavalyi 351 millió euró után, ám a kiadások is emelkedtek.

A harmadik a Videoton Holding 147,3 milliárd forinttal. A tavaszi bezárkózás miatt a második negyedév a Videotonnál sem alakult jól, de hátrányukat nyáron ledolgozták. Sinkó Ottó társ-vezérigazgató a portfolio.hu-nak azt nyilatkozta, az idei első nyolc hónapban éves alapon így is visszaesett a forgalmuk, és nagy kérdés, mi várható jövőre. A negyedik Gránit Pólus csoport 128,6 milliárd forint, az ötödik a Mészáros-csoport 116,9 milliárd forint becsült értékkel.