A nemzeti fejlesztési miniszter mai rendeletében a Lázár János vezette Miniszterelnökséget jelölt ki az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. felett az államot megillető tulajdonosi jogok és kötelezettségek összessége gyakorlójának 2026. december 31-ig - derül ki a Magyar Közlönyből.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. októberi közgyűlése hagyta jóvá, hogy a paksi atomerőmű bővítését megvalósító MVM Paks II Zrt. részvényeinek száz százalékát az MVM eladja a magyar államnak. A vételár valamivel meghaladja a 9 milliárd forintos névértéket, így tartalmazza az MVM Paks II. előkészítésével kapcsolatos eddigi ráfordításokat is.

A 2015-ös költségvetés tervezete szerint jövőre megkezdődik a Paks II. építésének előkészülete - a 3000 milliárdos projekt első kiadásaira 28 milliárd forintot költenek az adókból - miközben a beruházás megtérülését, megalapozottságát semmilyen nyilvános tanulmány, döntés-előkészítő anyag nem előzte be.

A paksi atomerőmű bővítése kapcsán az újabb szerződések előkészítésénél a döntési mechanizmusokat le kell rövidíteni, ezért van szükség arra, hogy az MVM Paks II. Zrt. közvetlen állami irányítás alá kerüljön - mondta korábban Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos.

2014 januárjában a kormány államközi megállapodást kötött Oroszországgal, ennek értelmében két új atomerőmű blokk építése van előkészítés alatt. A további megvalósítási szerződések előkészítése kiemelten fontos, a tulajdonosi döntések lerövidítése érdekében kerül át az MVM Paks II. Zrt. a Miniszterelnökség irányítása alá - közölte a kormánybiztos.