Lassan megkaphatják az értékpapírjaikat az NHB Bank ügyfelei. A hitelintézet végelszámolását a Magyar Nemzeti Bank (MNB) március 14-én rendelte el, miután a bank nem volt képes megnyugtatóan rendezni a likviditási helyzetét. A betétesek kártalanítását az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) már másnap elkezdte, és 15 munkanapon belül a kliensek meg is kaphatták a pénzüket. Az értékpapírszámlával rendelkező ügyfélkörnek viszont várnia kellett, hiába voltak meg a papírok hiánytalanul.

Egykori quaestorosok és buda-cashesek

Az ügyfelek - vagy legalábbis egy részük - hozzászokhattak már a hasonló várakozáshoz. Az NHB volt ugyanis az a pénzügyi szolgáltató, amelyik sorozatban kapta meg a brókerbotrányokban érintett cégek és más szolgáltatók portfólióit. Az NHB-hoz kerültek egyebek között a Quaestor, a Buda-Cash ügyfelei, de ezt a bank vehette át a Quantis Alpha klienseit is, akik az egykori Brokernet privátbanki ügyfelei voltak, emellett a Solar Capital értékpapírok ügyfélköre is az NHB-é lett.

Az NHB végelszámolását végző Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) a Codex Értéktár Zrt.-vel kötött megállapodást az értékpapír- és pénzeszköz-állománykiadásáról. A szükséges átvilágítással kapcsolatos tudnivalókról minden érintett ügyfél egyedileg kap tájékoztatást - írja a felszámoló a honlapján. Az eszközök kiadása a folyamatban lévő szükséges előkészítést követően, 2019 júliusában kezdődik meg. Körülbelül 6200 ügyfél vár a pénzére, ők 26,7 milliárd forintot tartanak a számláikon - közölte korábban a Napi.hu-val az MNB.

Az ügyfélazonosítást is el kell végezni

Ennek keretében a Codex végrehajtja az NHB-hoz már beérkezett ügyfélmegbízásokat, valamint beszerzi és teljesíti valamennyi további érintett ügyfél vagyonkiadási megbízását. Szükség esetén az ügyfélmegbízások teljesítése érdekében elvégzi a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény szerinti ügyfél-átvilágítást.

Azoknak az ügyfeleknek kell átesni az átvilágításon, akik 2017. június 26. előtt kötöttek szerződést az NHB-val, és az újbóli átvilágításuk eddig nem történt meg, vagy az ügyfél-átvilágítás eredményei teljeskörűen nem állnak rendelkezésre. Az ügyfélvagyon kiadását megelőző átvilágítás a vagyonkiadás elengedhetetlen feltétele - figyelmeztet a PSFN. Az ügyfelek elektronikus úton is benyújthatják a dokumentumokat. A Codex csak azokat az értékpapírokat adja ki, amelyek transzferálását az ügyfelek elrendelték.