A bíróság nem engedte kisajátítani a földvári kikötő üzleteit - írta a 24.hu. A Pécsi Törvényszék szerint a kisajátítási eljárás kezdeményezését megelőző önkormányzati és kormányhivatali eljárás is szabálytalan volt.  A balatonföldvári BAHART-kikötő bejáratánál 1985 óta több üzlet üzemel. Némelyik fagyit árul, máshol ebédelni lehet.

Csakhogy Holovits Huba polgármester fejleszteni szeretné a kikötőt, erre és a közérdekre hivatkozva eltüntetné a büfésort. A város önkormányzata kisajátítási eljárást kezdeményezett, amit a Somogy Megyei Kormányhivatallal karöltve intézett. A csata az üzletesek és a városvezetés között 2017-ben kezdődött, és az önkormányzatnak máig nem sikerült győzelemre vinnie az ügyet.

A Pécsi Törvényszék ugyanis két fontos dolgot mondott ki ítéletében. Egyrészt, hogy a kisajátítási eljárás kezdeményezését megelőző önkormányzati eljárás, valamint a kormányhivatali eljárás is szabálytalan volt, másrészt, hogy ha még mindig ragaszkodik a kisajátításhoz az önkormányzat és a kormányhivatal, akkor az egész eljárást újra kell kezdeni.

Ez pedig hosszú, évekig tartó folyamat, másrészt az sem biztos, hogy a kormányhivatal újra nekikezdene egy olyan eljárásnak, amelyben a bíróság egyszer már súlyosan elmarasztalta.