A Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. vagyonkezelésében álló Bálna Budapest Kulturális és Kereskedelmi Központ átalakításának tervezését - közös ajánlattevőként - az Incorso Építész és Építő Műhely Kft., valamint a Design Plan Zrt. végezheti, nettó 589 millió forintért - derül ki az uniós közbeszerzési közlönyben közölt eredményhirdetésből.

A nyertesek feladata - az átalakítás tervezése mellett - a komplett kiviteli tervdokumentáció összeállítása is. Az épületben olyan multifunkcionális termek (konferencia és rendezvényterek, helyiségek) létrehozása a cél, amelyek nem csak egysíkú megjelenést tudnak biztosítani. A részleteket nem tartalmazza a közlemény, azok a dokumentációban szerepelnek.

A nyertesekkel november 9-én kötött szerződést az ajánlatkérő. Érvénytelen ajánlatot tett az MG Építész Tervező és Szolgáltató Kft.

A Napi.hu júniusban írt arról, hogy a Bálna felújítását a West Hungária Bau Építőipari Szolgáltató Kft. végezheti, nettó 2 milliárd 586 millió forintért. A nyertesnek a héjszerkezetnél vissza kell bontania a szorítóprofilokat és körtányérokat, majd azok és környezetük megtisztítása után kell visszaépíteni az elemeket. Ezt követően 13 784 méter hosszban speciális kent szigeteléssel kell ellátni a profilokat. Másik feladat az épület díszkivilágításának kiépítése.

A Bálna a héjszerkezethez kapcsolódóan 1061 darab RGB LED lámpát kap, míg a régi közraktár épületeknél 184 lámpa és 249 méter LED vonalvilágító adja a diszkivilágítást. A felújítás keretében - egyebek mellett - a III./B jelű épületben lesz új vizesblokk és megújul a kiállító- és a rendezvény terem is.