Míg a koronavírus-járvány a világgazdaság jelentős részében sajátos, szinte hibernált időszakot hozott, az MKB Bank és az MKB pénzügyi csoport számára nem állt meg az idő. Május közepén közös pénzügyi holding társaság létrehozásáról írtak alá szándéknyilatkozatot az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-vel, s azóta kiderült, hogy harmadikként beszállna a Budapest Bank is - írta a lap.

Az MKB a tavalyi rekord után erre az évre is erős, de reális tervekkel készült, ezt azonban megakasztották a világméretű események. Át kell írni a céltartalékképzési terveket, borulnak a kiadások, a bevételek, de továbbra is nyereséggel kalkulál a bank. A 2008-as helyzettel szemben 2020-ban egy erős gazdaság állta a váratlan támadást - hangsúlyozta Balog Ádám.

Az ügyfelek többsége kérte a moratóriumot

Az is hamar kiderült, hogy a pandémiával párhuzamosan kirobbanó krízis első körben likviditási problémát okozott a gazdaság szereplőinél, elbocsátásokat, fizetési késedelmeket, a tartalékok hirtelen felélését vagy éppen a hiányukkal való szembesülést. Ebben a likviditási válságban csak a törlesztési moratórium annyi pénzt hagyott az ügyfeleknél - vállalkozásoknál és a lakosságnál -, mint az összes többi intézkedés összesen. Megvédte a hirtelen sokktól a vállalkozásokat és a bankszektort is. Egyedi és mégis generális intézkedés, amely lehetővé teszi, hogy az érintettek kihasználhatják a lehetőséget, de bármikor ki is szállhatnak belőle.

Az MKB-nál a moratórium adta lehetőséggel a nagyvállalkozások mintegy fele élt. A kisebbek közül ennél is többen igényelték a fizetési halasztást, az igazán kicsi és mikrovállalkozásoknak negyede nem kérte a felkínált megoldást. A lakossági ügyfelek körülbelül egyharmada döntött úgy, hogy inkább változatlanul törleszt.

Az állami és jegybanki hitelprogramok iránt nagy az érdeklődés, a középvállalatok körében főként a likviditási termékek, de a beruházást segítő megoldások és a Növekedési hitelprogram Hajrá! is nagyon keresett. A lakossági hiteloldalon is megélénkült az érdeklődés, a babaváró támogatás továbbra is nagyon népszerű.

Csányit dicsérte a szakember

Nemrég jelentették be, hogy létrejön a Magyar Bankholding, amelyben az MKB, a Takarék csoport és a Budapest Bank egyesülhetnek. Ezt azonban igen alapos vizsgálati, egyeztetési és előkészítési időszak előzi meg. A Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank összesen csaknem 1,9 millió ügyfelet szolgál ki országosan, a hazai fiókhálózat közel felét, több mint 920 banki egységet működtetnek, együttes mérlegfőösszegük megközelíti az 5800 milliárd forintot, amivel messze az ország második legnagyobb bankcsoportjává válhatnak. A holdingba pedig a Budapest Bank a másik két féllel azonos tulajdoni hányaddal szállna be.

Arra a kérdésre, hogy az OTP-vel akar-e versenyezni az új gigabank, Balog azt válaszolta, az ügyfelek kegyeiért folytatott ­piaci verseny szempontjából bárki lehet az OTP ellenfele. Balog hozzátette: rendkívül tiszteletreméltó az, amit Csányi Sándor vezetésével az OTP Bank az elmúlt évtizedekben Magyarországon és nemzetközi szinten is elért.