Az ötéves futamidejű lakáshitelek közül a legolcsóbbak havi törlesztése 180 ezer forint alatt marad, így összesen 10,8-11 millió forintot kell visszafizetni a banknak öt év alatt.

Az ötéves futamidejű lakáshiteleknél 800 ezer-1 millió forint lesz a többlet, ám ehhez minimum 360 ezer forintos nettó jövedelemmel kell rendelkeznie a hitelfelvevőnek a szabályok szerint - mondta Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője. A túlzott eladósodás megakadályozása érdekében ugyanis egy-egy hiteligénylő maximum a nettó jövedelmének a felét költheti törlesztésre.

A portál összeállítása szerint a végig fix törlesztésű, tízmilliós lakáshitelek piacán tízéves futamidőnél a legkedvezőbbek havi törlesztése 99 ezer forintra jön ki. Ebben az esetben a minimális nettó jövedelem 200 ezer forint, de indokolt lehet ennél magasabb fizetéssel belevágni. A legolcsóbb 10 milliós és 10 éves lakáshiteleknél összesen 11,9-12 millió forintot kell visszafizetni az adott banknak. Ha pedig 20 év a futamidő, akkor a legolcsóbb lakáshiteleknél minden hónapban 64-65 ezer forint lesz a törlesztés, összesen pedig 15-16 milliót kell befizetni.