Szeptember végéig 700 milliárd forintnyi NHP Hajrá szerződést kötöttek a hazai bankok több mint 10 ezer vállalkozással. Ahogy arról a Bank360.hu korábban írt, az 1 500 milliárd forintos keret közel fele már elfogyott.

Az MNB statisztikái szerint a folyósított hitelek 30 százaléka beruházási hitel vagy lízing, 53 százalék forgóeszközhitel, 13 százalék pedig hitelkiváltásra szánt kölcsönt.

Az NHP Hajrá és az új Széchenyi Hitel Kalkulátorokat kínáló Bank360.hu ugyanakkor megvizsgálta, hogy mely termékek iránt érdeklődnek a leginkább a vállalkozások. A náluk végzett kalkulációk eredményéből látszik, hogy a hitelérdeklődések és a megvalósulások között jelentős a különbség.

A portál a júniustól szeptemberig beérkezett érdeklődéseket vizsgált.

Fővárosi a legtöbb bajban lévő vállalkozás

Az érdeklődők elsöprő többsége érkezett Budapestről, 30,6 százalék innen kalkulál. Erősen szórt ez után a települések listája, egy százalék felett mindössze 10 település van: Szekszárd, Debrecen, Székesfehérvár, Győr, Tata, Szeged, Pálháza, Nyíregyháza, Dunakeszi és Szolnok vállalkozásai érdeklődtek többen, de egyik település sem ért el két százaléknál nagyobb részesedést. Megyékre vetítve pedig így néz ki az érdeklődések eloszlása:

 

 

Fejlesztenének, növekednének

Míg a legtöbb kölcsönszerződés a jegybanki adatok szerint a forgóeszközhitelre vonatkozik, addig a Bank360.hu-hoz befutott ügyfélérdeklődéseknek csak a 9,1 százalékát tette ki ez a termék. A cég NHP Hajrá kalkulátorát használók elsöprő mértékben, 85,8 százalékban a beruházási hiteleket keresték. A hitelkiváltásra a kalkulációk mindössze 5,1 százaléka irányult.

Érdemes megjegyezni, hogy jelentős az eltérés a felhasználási szándéknál az NHP Hajrá és a Kavosz Zrt. által nyújtott Széchenyi Hitel között. Bár a Kavosz konstrukciói közül szintén a beruházási hitel iránt volt a legnagyobb az érdeklődés (63,7 százalék), második helyen ugyanakkor a folyószámlahitel volt 22,1 százalékkal, az forgóeszközhitelre pedig 4,1 százalék kalkulált.

 

 

Kisebb összegből jönnének ki a válságból?

A kalkulálók 23,38 százaléka keresett 50 millió forintot, 16,72 százalék 20 millió forintot, 8,45 százalék pedig 10 millió forintot. A legnagyobb hitelösszeg, amelyre kalkuláltak, 600 millió forint volt.

Változó, hogy milyen szektorból veszik fel a hitelt

A bankok korábban úgy nyilatkozta a Bank360.hu-nak: nagyon vegyes az ágazatok érintettsége, több pénzintézet sem tudott kiemelni olyan területet, amelyről nagyobb arányban érkeznek igénylések. Amely pénzintézet tapasztalt kiugró érdeklődést, annál a mezőgazdaság és az élelmiszeriparban termelő vállalkozások voltak érintettek, illetve a kereskedelem, gépjárműjavítás és ingatlanfejlesztés terén működő vállalkozások is nagyobb arányban igényelnek.