A Best Reisen Utazási Iroda Kft. pénteken felfüggesztette utazási tevékenységét - mondta Zám Tibor, az utazási cég vezetője az MTI-nek.

Az MTI eddigi információi szerint már a cég által üzemeltetett pénteki charterjáratot sem indították el. A gép a Napi.hu információi szerint Antalyába repült volna.

Zám Tibor az MTI-nek azt ígérte, hogy hivatalos közleményt adnak ki, illetve az utasokat a Best Reisen honlapján értesítik.  Szakmai körökben az a vélemény, hogy a Best bukását egyértelműen az egyiptomi helyzet okozta. Néhány nappal ezelőtt a Napi Gazdaságnak nyilatkozva Zám Tibor arról beszélt, hogy rendkívül fontos lehet az irodák számára az utószezon. A héten elrendelt szükségállapot és a félezret meghaladó halálos áldozat után az utószezon egyik fő célterületének számító Egyiptom esetében megkérdőjeleződtek a tervek, ezek után pedig a jelek szerint nem tudta tovább finanszírozni az iroda a költségeket. (Az egyiptomi kormányzat a korábbi években kompentzációt fizetett a tour-operátoroknak a Vörös-tengeri üdülőhelyekre vitt utasokért, ám az elszámolás közel egy évet késett és az idei évvel kapcsolatban még kérdéses a kompenzálás.)

Szakmai körök most azt találgatják, hogy a Best csődje érinti-e a társirodát, az azonos tulajdonosi körrel bíró Medina Travelt is. A Best felfüggesztett tevékenysége a piac több más társaságának is gondot okozhat, hiszen az utazási iroda több esetben más irodákkal együtt bérelt charter-járatokat. Azokat a járatokat most a Best utasai nélkül kell leszervezni - a közös chartereken kiutazottakat hazahozni, az utazni kívánókat kijuttatni a célállomásokra.