A Vodafone használati jogosultsága a 900 Mhz-es frekvenciára 2014 októberében jár le, a jogszabályok szerint a hatóságnak ezt 18 hónappal megelőzően kell jeleznie a cégnek, hogy milyen módon akarja meghosszabbítani a frekvenciaengedélyt. Az NMHH határidőre, azaz április 8-án azt közölte, hogy a későbbiekben nem hosszabbítja meg automatikusan a lejáró engedélyt. Úgy tudjuk, hogy a szolgáltató azonnal közölte a hatósággal, hogy ezzel nem ért egyet.

A Vodafone szerint a hátrányos megkülönböztetéstől mentes szerződéshosszabbítás az egyetlen jogszerű lehetőség. A valamennyi szolgáltató szerződésében deklarált egyenlő elbánás elve mentén ugyanaz az eljárás illeti meg e frekvenciák esetében, mint a versenytársak frekvenciahasználati jogosultságainak 2007-es meghosszabbításakor.

A Vodafone és a hatóság közötti, a korábbi koncessziós szerződés alapján létrejött hatósági szerződésben a magyar állam vállalta, hogy nem különbözteti meg hátrányosan a mobilszolgáltatókat, vagyis a frekvenciahasználati jogosultság meghosszabbításakor nem alkalmaz hátrányosabb feltételeket a Vodafone vonatkozásában, mint a Magyar Telekom Nyrt. és a Telenor Magyarország Zrt. 2007-es hosszabbítása alkalmával tette. Információink szerint az elmúlt harminc napban semmilyen lépés nem történt.

Miután a Vodafone Magyarországnak május 8-ig volt lehetősége a jogorvoslatra, megállapodás híján több mint 2,6 millió ügyfele érdekeit figyelembe véve szerdán kénytelen volt benyújtani keresetét − mondta Marchhart Pál, a Vodafone Magyarország szabályozásért is felelős vezérigazgató-helyettese, aki szerint a társaság ennek ellenére továbbra is kész a megegyezésre.

 

További tárgyalások várhatók

Az NMHH-nak a tavalyi, eredménytelen frekvenciapályázat miatt is tárgyalnia kell a mobiltelefon-társaságokkal, így a Vodafone-nal is annak érdekekében, hogy megszüntesse a jogszerűtlen állapotot. (A Vodafone a pályázat nyerteseként jóhiszeműen beépítette a 900 MHZ-es frekvenciát a hálózatába, ezáltal kilencven százalék feletti 3G-lefedettséget ért el, a Kúria határozata alapján a frekvenciát minden cégnek, így a Vodafone-nak is vissza kellene adnia.)