Jogsértően járt el a Volánbusz a 2021-es bértárgyalásokon: az állami közlekedési vállalat a bérmegállapodásról szóló tárgyalások során a szakszervezetekre vonatkozó konzultációs szabályokat sértette meg azzal, hogy alig fél órával az egyeztetés kezdete előtt küldte ki a meghívókat – számolt be a Magyar Nemzet a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletéről.

A döntésben a bíróság megállapította, hogy a Volánbusz közreműködött abban, hogy a Szolidaritási Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) ki legyen rekesztve az egyeztetésekről, mivel a másik, szintén kollektív szerződés megkötésére jogosult szakszervezet, a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) nem kívánta közösen lefolytatni a tárgyalásokat. Így részrehajlóan járt el az állami cég, megsértette a SZAKSZ, valamint az általa képviselt munkavállalók jogait.

Szabó Imre Szilárd, a Munkástanácsok Országos Szövetségének jogásza azt mondta a lapnak, hogy előmutató végzés született, mivel a magyar bírósági gyakorlatban a munkáltató és a szakszervezetek közötti konzultáció fogalmának értelmezése igen ritka.