Áprilisban a boltos piac 10 százalékkal esett vissza, ezen belül az élelmiszeres vásárlások nem növekedtek, az iparcikkek eladásai pedig átlagosan 15 százalékkal csökkentek.

A végső soron bezárásra kényszerült iparcikkes boltokban csökkent az eladók (fizikai dolgozók, eladók, pénztárosok, árufeltöltők, raktárosok) létszáma áprilisban. A boltosok próbálták ugyan megtartani az eladóikat valamilyen módon, például részmunkaidővel, szabadságolással, de a bevétel nélküli hetek kényszerű szaporodása ennek határt szabott, így a létszám leépítésére is rákényszerültek, más iparágakhoz hasonlóan - olvasható a szakportálon.

A leépítések már márciusban megindultak, aminek oka az volt, hogy március 17-től már csak 15 óráig lehettek nyitva az iparcikkes boltok.

A statisztika szerint boltos kiskereskedelem egészében csökkent az eladók létszáma, közel 17 ezer fővel, egyes területeken jelentősebb arányban, például a turkálókban harmadára esett.

Sok szektorban estek a bérek is.

  • Az italboltokban a februári bruttó 287 ezer áprilisra 209 ezerre esett.
  • A cipőboltosok áprilisban 188 ezret kaptak szemben a februári 257 ezerrel.
  • A turkálókban 173 ezerre csökkent a korábbi 227 ezres bér.
  • A könyvesboltokban 252 ezer helyett, már csak 207 ezerből kellett gazdálkodniuk az eladóknak.

Volt ahol ugyanakkor emelkedtek a bérek.

  • A webáruházakban 251 ezerről 267 ezerre nőttek a bérek.
  • Az élelmiszerboltokban 277 ezerről 288 ezerre emelkedtek.
  • A híradástechnikai üzletekben 275 ezer volt az áprilisi bér, szemben a februári 265 ezerrel.

A Blokkk.com szerint a koronavírus megváltoztatta a vásárlói szokásokat, így minden szektor esetében megvan a magyarázata a növekedésnek, vagy éppen a csökkenésnek. A kisebb italboltok helyett például az emberek a nagyobb üzleteket keresték. A cipő- és ruhaboltok forgalma pedig lényegében lenullázódott.