Bóka Istvánt, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke szerint a balatonfűzfői hadiipari projektben tervezett üzem létesítése a Balatontól 1-2 kilométerre ma már nem vállalható sem környezeti, sem élet-, illetve vagyonbiztonsági, sem pedig terrorcselekmények kockázata szempontjából olvasható a balatontipp.hu oldalon.

Ahogy korábban a Napi.hu beszámolt róla, a Mil-Exim Kft. a Nitrokémia telephelyén, a balatonfűzfői ipari parkban "Speciális haditechnikai intermodális logisztikai és felújító központot" létesítene, tízezer négyzetméteren fedett lőporgyárat és hadianyag raktárbázist. A projekt megvalósításának költsége 2,379 milliárd forint, amelyhez 951,5 millió forint uniós támogatást kapnak. A tervezett beruházás a helyiek ellenérzését is kiváltotta.

Tállai András NGM-államtitkár nem tartja ellentétesnek a turisztikai fejlesztési célokkal a Balatonfűzfőre tervezett lőpor és haditechnikai raktárbázis kialakítását. A térség fideszes parlamenti képviselője, Kontrát Károly szerint ugyanakkor "a beruházás nem idevaló".

A balatoni portál az üggyel kapcsolatban megkereste a Balaton Fejlesztési Tanács elnökét, a füredi polgármester Bóka Istvánt is, aki pénteken írásban válaszolt a kérdésekre: "Bár az utoljára 2008-ban módosított Balaton törvény a BKÜ-ben Balatonfűzfőn kivételesen megengedi a vegyipari tevékenységek folytatását és fejlesztését, a 2014-2020-as fejlesztési programozási ciklusra közelmúltban készített dokumentumaink (ezeket a vvww.balatonrerion.hu ) célkitűzései és prioritásai nem ebbe az irányba mutatnak. Terveink között a környezetre ártalmatlan, az élet-, és vagyonbiztonságra veszélytelen, magas hozzáadott értékeket létrehozó, jó minőségű munkahelyek létrehozását eredményező projekttervek szerepelnek. Mások, különösen a magas kockázatú ipari tevékenység egyáltalán nem sorolható a BFT fejlesztési elképzelései közé".

"A helyi és a környékbeli lakosok döntő többsége ma már inkább a környezetre, emberéletre és közvagyonra ártalmatlan ipari tevékenységben érdekelt, és egyre inkább a turizmusban, szolgáltatások működtetésében találja meg egzisztenciájának alapjait."

"A fentieken túl hangsúlyozni kívánom, hogy egy adott település fejlesztési lehetőségeit a helyi rendezési és szabályozási keretek határozzák meg. Ennek kialakítását az ott lakók és tulajdonnal rendelkezők igényeinek figyelembevételével kell megtenni" - írta válaszában Bóka István.