A vádirat szerint 2009. január 1. és 2010. augusztus 31. között az elsőrendű vádlott több zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó gazdasági társaságból álló cégcsoportot hozott létre és működtetett, amelyek gazdasági vezetését a másodrendű vádlott végezte. A cégcsoportban a névleges tisztségviselők az elsőrendű vádlott családtagjai, rokonai voltak, akik nem rendelkeztek valós információval a vállalkozások működéséről.

A harmad- és negyedrendű vádlott 2005 és 2010 között szintén az egész ország területére kiterjedő, fiktív számlák kiállítását végző bűnözői csoportot működtetett, amelynek az volt a célja, hogy tényleges gazdasági tevékenységet nem végző belföldi és külföldi gazdasági társaságok beiktatásával, színlelt szerződéssel és azt alátámasztó valótlan tartalmú okiratokkal, jól prosperáló cégek adófizetési kötelezettségeit jutalék ellenében jogosulatlanul csökkentsék.

QP | Quality Placement

Az ügyben érintett cégek egy részénél valós gazdasági tevékenység nem folyt, számlagyárként működtek. Az elsőrendű vádlott holdudvarába tartozó három gazdasági társaság a harmad- és negyedrendű vádlottak cégétől fiktív számlákat fogadott be adófizetési kötelezettségének csökkentésére. A harmad- és negyedrendű vádlottak cége ugyancsak fiktív számlákat fogadott be a kilenced- és tizedrendű vádlottak irányítása alatti cégektől.

Az elsőrendű vádlott cégének raktárkészlete nem a valós értéket mutatta, a csak papíron felhalmozódott áru eltüntetésére az ötöd- és hatodrendű vádlottak  segítségével Szlovákiában került sor. Bizonyított, hogy a szlovákiai cégeknél nem folyt valós gazdasági tevékenység, valós beszállítóik nem voltak, az általuk kibocsátott számlák nem hitelesek, valamint az áfa levonása sem történt meg. A vádlottak így közel másfél milliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek.

A Fővárosi Törvényszék nem jogerős ítéletében úgy határozott, hogy F. T. elsőrendű vádlottat 5 év börtönbüntetésre, a másodrendű vádlottat 4 év, a har,ad- és negyedrendű vádlottakat 6-6 év börtönbüntetésre, az ötödrendű vádlottat 4 év, a hatodrendűt 2 év 4 hónap, a hetedrendű vádlottat pedig 3 év 4 hónap börtönbüntetésre ítéli. A nyolcad- és tizedrendű vádlottak 2 éves börtönbüntetését a bíróság 5 év próbaidőre felfüggesztette. A kilencedrendű vádlott 3 év 6 hónap börtönbüntetést kapott.

A büntetések kiszabásánál a bíróság enyhítő körülményként értékelte a tetemes időmúlást, valamint több vádlottnál azok egészségi állapotát. Súlyosító körülményként vette figyelembe ugyanakkor a hasonló bűncselekmények elszaporodottságát, a szervezett, üzletszerű elkövetést, valamint több terhelt esetében a büntetett előéletet.

Fotó forrás: Stocksnap