A vádirat szerint 2009. január 1. és 2010. augusztus 31. között az elsőrendű vádlott több zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó gazdasági társaságból álló cégcsoportot hozott létre és működtetett, amelyek gazdasági vezetését a másodrendű vádlott végezte. A cégcsoportban a névleges tisztségviselők az elsőrendű vádlott családtagjai, rokonai voltak, akik nem rendelkeztek valós információval a vállalkozások működéséről.

A harmad- és negyedrendű vádlott 2005 és 2010 között szintén az egész ország területére kiterjedő, fiktív számlák kiállítását végző bűnözői csoportot működtetett, amelynek az volt a célja, hogy tényleges gazdasági tevékenységet nem végző belföldi és külföldi gazdasági társaságok beiktatásával, színlelt szerződéssel és azt alátámasztó valótlan tartalmú okiratokkal, jól prosperáló cégek adófizetési kötelezettségeit jutalék ellenében jogosulatlanul csökkentsék.

Az ügyben érintett cégek egy részénél valós gazdasági tevékenység nem folyt, számlagyárként működtek. Az elsőrendű vádlott holdudvarába tartozó három gazdasági társaság a harmad- és negyedrendű vádlottak cégétől fiktív számlákat fogadott be adófizetési kötelezettségének csökkentésére. A harmad- és negyedrendű vádlottak cége ugyancsak fiktív számlákat fogadott be a kilenced- és tizedrendű vádlottak irányítása alatti cégektől.

Az elsőrendű vádlott cégének raktárkészlete nem a valós értéket mutatta, a csak papíron felhalmozódott áru eltüntetésére az ötöd- és hatodrendű vádlottak  segítségével Szlovákiában került sor. Bizonyított, hogy a szlovákiai cégeknél nem folyt valós gazdasági tevékenység, valós beszállítóik nem voltak, az általuk kibocsátott számlák nem hitelesek, valamint az áfa levonása sem történt meg. A vádlottak így közel másfél milliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek.

A Fővárosi Törvényszék nem jogerős ítéletében úgy határozott, hogy F. T. elsőrendű vádlottat 5 év börtönbüntetésre, a másodrendű vádlottat 4 év, a har,ad- és negyedrendű vádlottakat 6-6 év börtönbüntetésre, az ötödrendű vádlottat 4 év, a hatodrendűt 2 év 4 hónap, a hetedrendű vádlottat pedig 3 év 4 hónap börtönbüntetésre ítéli. A nyolcad- és tizedrendű vádlottak 2 éves börtönbüntetését a bíróság 5 év próbaidőre felfüggesztette. A kilencedrendű vádlott 3 év 6 hónap börtönbüntetést kapott.

A büntetések kiszabásánál a bíróság enyhítő körülményként értékelte a tetemes időmúlást, valamint több vádlottnál azok egészségi állapotát. Súlyosító körülményként vette figyelembe ugyanakkor a hasonló bűncselekmények elszaporodottságát, a szervezett, üzletszerű elkövetést, valamint több terhelt esetében a büntetett előéletet.

Fotó forrás: Stocksnap