Valószínűleg az utolsó esélyt kapja csütörtökön a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) arra, hogy rendezze sorait, megszüntesse azokat visszásságokat, amelyek nagy botrányt okoztak az elmúlt időszakban. Lapunk értesülései szerint a "nagypolitika" megelégelte, a BKIK körül több mint egy éve folyó botránysorozatot, és ultimátumot adott: vagy megszüntetik az eddigi összefonódásokat, luxuskiadásokat és megkérdőjelezhető üzleteket vagy "központi irányítás" alá kerül a budapesti kamara.

Hárman a ringben

Értesüléseink szerint az elnökjelöltek listája egyelőre három személyt tartalmaz. Közülük Rév András, a szervezet jelenlegi alelnöke régi motorosnak számít. Sok helyen szerzett tapasztalatot. Volt küldött, elnökségi tagi és tagozati elnök is. A BKIK munkájában több évtizede részt vesz, ám sok vezetőségi taggal szemben - akik részben vagy egészben kamarai megbízásokból éltek és élnek - sikeres nagyvállalkozó.

Kompromisszumokra kész kamarai vezetőnek ismerik, amiben kritikusai kockázatot látnak, ugyanis attól tartanak, hogy elnökként nem hajtaná végre azokat a változtatásokat, amelyeket a tagság elvár.

A másik jelölt Krisán László, aki a Széchenyi-kártya sikeres bevezetésével hívta fel magára a figyelmet. Mivel a BKIK-ban nem vállalt eddig szerepet, külső embernek számít, aki ráadásul bírja a politika bizalmát is. Vele kapcsolatban nagyon nagy a félelem a kamarán belül, mert sokan úgy érzik, hogy megválasztása az első lépcső lenne a BKIK önállóságának elvesztése felé

A harmadik jelölt Gyökeres Zoltán, aki két éve került közelebb a kamarához, de eddig nem viselt jelentős tisztséget. A jogász végzettségű fiatalembernek - aki az albániai nemzeti kereskedőház egyik vezetője is - állítólag jó kapcsolatai vannak a Fidesz magas köreiben.

Marad a főtitkár

A kamarai elnökválasztás - legalábbis egyelőre - nem érinti Marosi László főtitkár személyét. A jelenleg három hónapos próbaidejét töltő Marosi a februári elnökségi ülésen kapta vezetői megbízatását az eltávolított addigi megbízott főtitkár helyett.

Szentesi Lászlónét úgy menesztették, hogy az általa elkészített kamarai átvilágítást meg sem tárgyalták, az abban foglalt visszaélésgyanús szerződéseket nem szüntették meg. Így került a BKIK főtitkári székébe Marosi László, aki személyében és cégein keresztül érintett az etikailag megkérdőjelezhető kamarai megbízásokban. (Marosi a múlt héten vállalta, hogy személyesen ad választ kérdéseinkre, de a megbeszélt időpont előtt egy órával lemondta az interjút - a szerk.)

Új elnök jött

A BKIK körüli botrányok első hulláma tavaly februárban, a kamarai elnökválasztást megelőzően érkezett. Az akkori elnök, Szatmáry Kristóf újra akarta választatni magát, amit segített, hogy a jelölőbizottságot édesanyja irányította. A Szatmáry-klán tevékenysége ellen már ezt megelőzően felemelte szavát Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Végül a BKIK elnökének akkor Kiss Zoltánt, a BKIK korábbi általános alelnökét választották meg.

Az új elnök komoly programot hirdetett és a kamarai munkát új szakmai osztályok kialakításával kívánta élénkíteni. Emellett ügyfélbarát ügyfélszolgálati irodákat kívánt létrehozni.

Kéz kezet mos

A tervekből alig valami valósult meg, miközben a félreállított egykori főtitkár jelentéséből kiderült: súlyos aggályok merülnek fel a kamarai vezetők egyes megbízásaival kapcsolatban. A tagozatok vezetői egymás cégeit bízták meg kamarai munkákkal , és jó néhány olyan vezetői is akadt, aki egyenesen a kamarából élt: vállalkozásának egyetlen bevételi forrása az innen származó jövedelem volt.

A gyanús tranzakciók megszüntetésére a most leköszönő elnök semmit sem tett, az ezeket feltáró vizsgálati jelentést a szervezet vezető testületei napirendre sem vették. A kamarai tagok elemi felháborodása és a MKIK elnökének határozott kiállása miatt azonban az elnökség bejelentette, hogy a csütörtöki közgyűlésen visszaadja megbízatását, így a BKIK tagjai új vezetést választhatnak a szervezet élére.