Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Népszavának úgy fogalmazott: a városvezetés megunta a „sikló csiki-csukit”, ezért azt javasolja a közgyűlésnek, hogy a főváros álljon el a 2009-ben a gellérthegyi sikló beruházással kapcsolatban kötött szerződéstől, amely a földhasználati jog visszavételét jelenti - írta a Magyar Nemzet, amely az erre adott - a fővárosban ellenzékben lévő - Fidesz reagálását idézi.

A városvezetés a döntést azzal indokolja, hogy a szerződéskötés óta eltelt időben megváltozott a jogszabályi környezet, nem teljesültek a finanszírozási feltételek és más lett a műszaki tartalom is. Arról egyelőre nem született döntés, hogy a magánberuházóval közös projektcégben lévő 25 százalékos kisebbségi tulajdonrésszel mit kezd a főváros. A városvezetés a siklót közberuházásként az uniós helyreállítási alapból kívánja megvalósítani.

Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője erre reagálva azt mondta a napilapnak, hogy szerinte senki nem ismeri a fővárosi vezetés döntése mögött húzódó valódi okokat. A sikló építése ez év vége felé már el is kezdődhetett volna. A főváros és a kormány korábban egyetértett abban, hogy az új gyalogosfelvonónak meg kell épülnie, mert a felújított Citadelláról a turistabuszokat mindenképpen ki akarják tiltani, ezért kiváltó közlekedési eszközre van szükség a hegy lába és a Citadella között.