A második hullám miatt az egészségügyi, szociális ellátási szektorban működő regisztrált egyéni vállalkozók mintegy tizede függesztette fel tevékenységét 2020. október 31-ei adatok szerint. A 2019-es év végi adatokhoz viszonyítva azonban 2020 végére a humán egészségügyi, szociális ellátási szektorban működő vállalkozások száma 2,5 százalékkal növekedett - derül ki az RSM elemzéséből. Több mint ezer új vállalkozás indult az egészségügyi ágazatban, ami összefügg a pandémia miatt kialakult szociális bizonytalansággal és egészségügyi átcsoportosításokkal is.

A cégértékesítések, cégvásárlások (M&A) terén a 2020-as évben az egészségügyi szektorra is leginkább az ügyletek felfüggesztése, elhalasztása, valamint az új tranzakciók iránti alacsonyabb érdeklődés volt tapasztalható.

A tranzakciók számának visszaesése leginkább 2020 második negyedévében volt megfigyelhető az Európai, Közel-Keleti és Afrikai régióban ("EMEA régió"), ahol az M&A ügyletek száma közel negyedével csökkent a korábbi időszakhoz képest.

A COVID elleni vakcinák megjelenése biztató a szektor megerősödését tekintve. A pandémia által sújtott szektorok helyreállása - így a kórházaké és az egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó társaságoké is - legkorábban 2021 közepére várható.

Kép: RSM

Az európai tranzakciókat is magába foglaló EMEA régióban a 2020-as évközi visszaesés ellenére 2020 második felében a tranzakciók száma 6 százalékkal növekedett az előző évi időszakhoz képest. A gyógyszeripari és élettudományi szolgáltatások szektorában 3, míg az egészségügyi szolgáltatások esetében 9 százalékos növekedés látható a felvásárlások és egyesülések számát tekintve 2019 második félévvel összevetve.

A tranzakciók értékét tekintve azonban visszaesés történt 2020 második felében a COVID-19 járvány okozta kedvezőtlen gazdasági hatásoknak köszönhetően. A tranzakciók átlagos értéke negyedével csökkent 2020 második felében az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest. A tranzakciók száma 2020-as év utolsó negyedévében 5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, míg az ügyletek átlagos értékének esetében csak 4 százalékkal maradt el a 2019 év végi értékektől.

Rugalmasabb válasz a harmadik hullámra

A becslések szerint a vakcina megjelenése ellenére bekövetkező harmadik hullámra a kórházak és a szolgáltatók már képesek rugalmasabban reagálni. A korábbi, orvostechnikai eszközökben és ellátási kapacitásban jelentkező hiányok nem érnék el az előző hullámok során látottakat, de működésük és eredményük továbbra is jelentősen kitett lenne a COVID-19 vírus hatásainak.

A 2020-ban megtört M&A piaci lendület visszatérése várható az idei évben, amit a 2020 második felében megvalósult egyesülések és felvásárlások is megerősítenek. 2021 első felében várhatóan már újra napirendre kerülnek a korábban elhalasztott tranzakciók, a befektetési kedv élénkülni látszik.Az M&A ügyletek 2020 második felében tapasztalt felélénkülése, valamint a vakcinák megjelenése az egészségügyi szektorban szereplő vállalkozások megerősödését jelzik előre 2021-ben.

A COVID-19 járvány azonban várhatóan azonban tartós hatással lesz az egészségügyi ágazatra:

  • gyorsul a távmunka és a távegészségügyi szolgáltatások iránti kereslet,
  • további költségcsökkentési módszereket alkalmaznak,
  • törekednek a rugalmasabb adminisztrációs eljárásokra és digitalizációra.