Az olasz haditengerészet egyik hajóját pénteken késő este a „nemzeti érdekek biztosítása” érdekében az ENI fúróhajó közelében látták a ciprusi kizárólagos gazdasági övezet 6-os blokkjában – számolt be az in-cyprus.com helyi hírportál.

„Az olasz haditengerészet Duran de la Penne osztályú Francesco Mimbelli D561 rombolója figyeli az ENI vállalat Tungsten Explorer fúróhajójának zavartalan működését. Biztosítják a nemzeti érdekeket” – áll az olasz haditengerészet Twitter-bejegyzésében.

A fúrótorony a közelmúltban a Cronos-1 kúttal egy gázmezőt fedezett fel Ciprus partjaitól mintegy 160 kilométerre. Az Eni olasz multinacionális olaj- és gázipari vállalat hétfőn jelentette be, hogy 70,5 milliárd köbméternyi földgáz kitermelésére lehet alkalmas a lelőhely – derül ki a Washington Post beszámolójából.

A 6-os blokkot az Eni Cyprus 50 százalékos részesedéssel és a TotalEnergies partnereként üzemelteti.

Az új földgázmezők felfedezése Ciprus kizárólagos gazdasági övezetében heves reakciót váltott ki Törökországból, amely nemcsak Ciprus területét tartja megszállva az 1974-es invázió óta, hanem vitatja az EU-tagállam területi tengeri fennhatóságát is.

Az olasz haditengerészet korábbi bejegyzései szerint a Francesco Mimbelli D561 nemrég Isztambulban dokkolt, ahonnan a múlt héten kihajózott. Egyes hírek szerint egy másik, kisebb hadihajót is elindított az olasz hadsereg a térségbe.