Három testvér örökölte meg a zseniális üzletember, Klapka György vagyonát. Az örökösök közül ketten nem akarták továbbvinni az atyai céget, inkább pénzhez szerettek volna jutni. Ezzel viszont beborították a vállalkozást, amely így több évtizedes sikeres működést követően kénytelen lehúzni a rolót.

Ilyen és hasonló esetek gyakran fordulnak elő, hiszen a generációváltás során a családi cégek nagy része "elvérzik". Akkor is működésképtelen lehet a cég, ha a tulajdonos hosszan tartó betegsége, netán halála miatt nem képes ellátni a vállalkozás irányítását. Ilyen esetben akár napok alatt leállhat a cég, hiszen nincs aki utaljon, aki aláírja a szerződéseket. A cégtulajdonos elhalálozása esetén a helyzetet tovább súlyosbíthatja a hagyatéki eljárás elhúzódása. A több hónapos exlex állapotot ugyanis a családi cégek döntő többsége nem éli túl, és így az amúgy életképes, profitábilis vállalkozások is megszűnhetnek.

E problémák feloldása jelenleg a lehetetlennel határos. A túlélést-továbbműködést ugyanis csak a cég eladása jelentheti, a menedzsment tulajdonszerzése vagy a vállalkozás tőzsdére vitele pedig idő- és tőkeigényes feladat. Ez utóbbi két lehetőség kiaknázására viszont legalább áthidaló tőke szükséges. Ilyen jelenleg nem férhető hozzá, többek között a hiányzó jogszabályi háttér miatt.

Megoldási javaslatokat és a generációváltás legégetőbb kérdéseit egy rendhagyó workshop keretein belül bocsátja vitára a Családi Vállalkozások Országos Egyesülete (CSVOE) november végén. A különleges online vitafórumon előreláthatóan több ezer családi vállalkozást kapcsolnak össze, akik az elhangzott előadásokat kommentálhatják, javaslatokat tehetnek és megoszthatják tapasztalataikat.

A kormányzat és a pénzintézetek is támogatják a generációváltás megoldási javaslatait - mondta lapunknak Rudas László, a CSVOE elnöke. Immár az igazságügyi tárca és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. is foglalkozik a családi cégek túlélési stratégiáját segítő elképzelésekkel és a szükséges törvényi háttér kialakításával. Felvetődött ugyanis, hogy az állam  saját pénzintézetein  keresztül vagy a kereskedelmi bankok közbeiktatásával átmeneti tulajdonrészt szerezzen a bizonytalan helyzetbe került cégekben.

A workshop témai között vélhetően felvetődnek a családi tulajdonban levő cégek adózási kérdései is. Ezek esetében ugyanis a személyes és cégtulajdon sokszor összefonódik, átfedi egymást. A cég értékesítése vagy átöröklése esetén mindez tengernyi problémát okozhat, hiszen jelenleg megoldatlan e kettő szétválasztása.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!