Az Európai Bizottság közölte, hogy javasolja az ízesített hevítéses dohánytermékek betiltását. A terv arra válaszul született, hogy a 27 országból álló blokkban jelentősen megnőtt az ilyen termékek eladásának mennyisége – számolt be a Bloomberg.

Egy nemrégiben készült bizottsági tanulmány szerint több mint öt tagállamban 10 százalékkal nőtt a hevítéses dohánytermékek értékesítése, miközben az ilyen termékek aránya meghaladta a régió teljes dohánytermék-értékesítésének 2,5 százalékát.

A tilalom olyan eszközökre vonatkozna, amelyek a felhasználók által belélegzett nikotintartalmú gőzök előállításához hevített dohányt használnak. Vagyis magukat a dohányhevítők műcigarettákat is betiltanák. Az elektromos cigaretták nikotint tartalmazhatnak, de dohányt nem. A hagyományos cigaretták esetében a felhasználók az égő dohányból származó füstöt lélegeznek be.

„Mivel 10 tüdőrákból kilencet a dohány okoz, a dohányzást a lehető legkevésbé vonzóvá akarjuk tenni, hogy megvédjük polgáraink egészségét és életeket mentsünk” – mondta Stella Kyriakides, az egészségügyi és élelmiszerbiztonsági biztos. Az uniós adatok szerint a rák a második leggyakoribb halálozási ok a 450 millió lakosú blokkban. Az EU-ban évente mintegy 1,3 millió rákos haláleset és 3,5 millió új megbetegedés történik.

Az Európai Bizottság korábban azt mondta, hogy szeretné elérni, hogy 2040-re az EU lakosságának kevesebb mint 5 százaléka dohányozzon. A javasolt tilalom most a tagállamok és az Európai Parlament törvényhozói elé kerül felülvizsgálatra.

A tervek szerint az Európai Unióban a dohánytermékekre vonatkozó jövedéki adó minimumszintje is emelkedhet a közeli jövőben.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.