A Molhoz tartozó horvát INA kőolajipari csoport 20 milliárd kuna, hozzávetőleg 3,6 milliárd dollár beruházást tervez a következő négy évben, hogy erősítse pozícióit a balkáni térség piacán, és bővítse termelését.

"Az a célunk, hogy az INA vezető legyen nemcsak Horvátországban, hanem a régió piacán is. Azt hiszem, a stratégia ezt lehetővé teszi" - áll Áldott Zoltánnak, az INA vezérigazgatójának pénteki közleményében.

A tervezett beruházások kétharmada Horvátországban valósul meg, egyebek mellett korszerűsítik a rijekai és a sziszeki olajfinomítót, amelyek napi termelése 160 ezer hordó.

Az INA legnagyobb tulajdonosa a magyar Mol Nyrt. 47,26 százalékos tulajdonrésszel. A második a horvát állam, részesedése 44,84 százalék.

Egy másik külföldi Mol-érdekeltségnél, a szlovákiai Slovnaftnál csütörtökön közölték, hogy 300 millió euró beruházását tervezik a műanyaggyártásba. A beruházás célja a Mol szlovákiai leányvállalata versenyképességének növelése a műanyagtermékek eladása területén, illetve a termelés ökológiai paramétereinek javítása.