Péntek este Dunaújvárosban hatalmas volt a rendőri készültség, mert egy több tucat emberből álló csoport be akart menni a gyárba. A Telexnek Pintér Tamás, Duaújváros polgármestere (Jobbik) azt mondta, hogy egy 50 fős biztonságiakból álló csoport akart bejutni a városba, de a rendőrök visszafordították őket.

A Dunaferr az éjjel közleményt adott ki, amelyben azt közölte, hogy az elmúlt hónapok verbális és jogi agressziója - valamint számos fenyegető üzenet - után fizikai agresszióra készült Mikó István és csapata.

„Mikó a Dunaferr ukrán kisebbségi tulajdonosának, Tatjana Tarutának és köreinek képviseletében jár el, és a Dunaferr információi szerint toborzott zsoldoscsapattal készült elfoglalni a vasművet. A feltűnően sok, kopaszra borotvált, kimondottan militáns benyomást keltő férfiakból álló csapatot pénteken az esti órákban a hatóságok feltartóztatták” - olvasható a cég közleményében.

A Dunaferr a dunaujvaros.com szerint megköszönte a rendőri és állami szerveknek, Dunaújváros vezetésének, hogy megakadályozták az erőszakot és megvédték a várost, illetve a dolgozókat és a Dunaferrt „ettől a Magyarországon példa nélküli, önkényes és agresszív csapat által végrehajtott támadástól”. Hozzátették: hatalmas köszönettel tartoznak minden egyes kollégának, akik helyt állnak ebben a rendkívüli helyzetben és biztosítják a gyárban a folyamatos termelést, amely a Dunaferr fennmaradásának kulcsa. A közleményt azzal zárták, hogy a támadás ellenére zavartalan a termelés.

Mikó kicsit mást állít

Mikó István jelentkezett az Indexnél és a portál szerint az aláírása alapján ő a Steelhold Limited meghatalmazott képviselője, ami az ISD Dunaferr Zrt. többségi tulajdonosa.

Mikó a portálnak küldött levelében azt írta, hogy tegnap (azaz pénteken) előre jelezték: "jogilag alátámasztott bizonyítékok alapján ismételten megpróbáljuk megakadályozni az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. 99,64 százalékos tulajdonosának és a társaság több ezer munkavállalójának érdekében, hogy a társaságot felszámoltassák, a vagyon eltulajdonítását tovább leplezzék, a beszállítói és köztartozásokat kifizetetlenül hátra hagyják."

Mikó továbbá azt írta, hogy a polgármester figyelmébe is ajánlotta azt az iratot, amelyben állítása szerint Nagy Péter ügyvéd az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. az elektronikus kapcsolattartásért, a cégkapu kezeléséért felelős adminisztratív állományt arra utasította, hogy két felszámolási eljárás esetében is a cégkapura érkező iratokat a második kézbesítést követő 3. napon túl töltsék le, tehát ezzel a társaság elleni felszámolási eljárásokban keletkező végzések jogerőre emelkednek, így mind a munkavállalók mind a beszállítók egyetlen fillérhez sem juthatnak.

Mikó az Index szerint arra is felhívta a figyelmet, hogy a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság több mint 139 millió euróra büntette a Dunaferr egyik kapcsolt cégét a szén-dioxid kvóta kapcsán, illetve 2020-ról mintegy 98 milliárdos szén-dioxid-kvóta bírsága és környezetvédelmi adófizetési kötelezettsége van a vállalatnak.

Mikó szerint nincs orosz-ukrán vita. Mint írta: ő is magyar állampolgár, és nem akarja, hogy a magyar adófizetőkkel fizettessék meg az ISD Dunaferr Zrt. volt vezetői által okozott károkat.

Újra próbálkozhatnak

Mikó az Indexnek telefonon azt is állította, hogy pénteken "összesen 500 fő volt jelen különböző biztonsági cégektől, a megbízást pedig az ISD Dunaferr legitim vezetése adta." A portál kérdésére megerősítette, hogy az üzemig már nem jutottak el, mert a dunaújvárosi rendőrkapitányság munkatársai megállították őket. Mivel azonban Mikó szerint a gyár területe a Steelhold tulajdonában van, ezért az 500 fős csapattal az volt a céljuk, hogy átvegyék az ingatlan területét, hisz a megbízójuk a jogos tulajdonosa.

Mikó emellett azt is kijelentette: ismét próbálkozni fognak, hiszen szeretnék érvényesíteni a megbízó Steelhold jogos érdekét, márpedig az üzem területe az övé. Megjegyezte: következő alkalommal egy még nagyobb csapattal, 600-800 emberrel érkeznek. Azt viszont nem árulta el, hogy ezt pontosan mikor tervezik, csak annyit válaszolt: "remélhetőleg minél előbb, mert a cég felszámolása a küszöbön áll."

Évek óta bajban van a Dunaferr

A Dunaferr válsághelyzete évek óta tart. Az ország legnagyobb kohászati-gépészeti komplexuma korábban 3-400 milliárdos árbevétel mellett több tízmilliárdos nagyságrendű veszteséggel gazdálkodott, a cég 2020 júniusától fokozatosan csökkentette termelését, majd felmondta a dolgozók kollektív szerződését.

Az 1954 óta vasat csapoló dunai vasművet 2004-ben ukrán befektetői csoport vásárolta meg, ám később orosz tulajdonosoké lett a cég részvénytöbbsége. A fő tulajdonos az egyik legnagyobb orosz bank, aki a zrt. igazgatóságából fél éve visszahívta három delegáltját, így a grémium működésképtelen. Az igazgatóság negyedik tagja, egy örmény vállalkozó börtönben ül, az ötödik pedig az Ukrajnában befolyásos Taruta-csoport, akivel az orosz többségi tulajdonos harcban áll. A gyár helyzetével múlt héten ebben a cikkünkben foglalkoztunk.