Január elsejétől véget ér a visszaválható patronok kora - tette közhírré internetes honlapján a répcelaki szénsavtermelő vállalkozás, a Liss Kft.

Lesz helyette eldobható patron, ám többszörös áron. Most a tízdarabos doboz a vásárlás helyétől függően 312-400 forintba kerül, jövőre 999-1250 forint lesz.

Így egy liter házi szóda előállításának önköltsége 100 forintra emelkedik, nagyjából 50 százalékkal haladva meg a palackozott ásványvizek árát - írja a portál.

Tizenöt éve van napirenden a technológiaváltás, de igyekeztünk kitolni az időt, hiszen tisztában vagyunk a várható következményekkel. Átmenetileg jelentős piacvesztéssel kell számolnunk

- mondta Érdi Zoltán, a Liss stratégiai igazgatója.

A vállalat 7 milliárd forintot megközelítő nettó árbevételéből ez az egy termék mindössze 2-3 százalékot képvisel, miközben a munkaerő 5 százalékát köti le.

A magyarországi forgalmi adatok azt mutatják, hogy a házi szifonos szódának már egy ideje leáldozott: míg harminc-negyven esztendeje évi 300 millió darab patron kelt el, mostanra 10 millió darabosra csappant az eladás.

A tejszínhabot szifonban, patronnal készítők is felkészülhetnek a változásra. A mostani öt- helyett tízdarabos lesz az eldobható habpatronokat tartalmazó doboz, az ára pedig azonos lesz a szén-dioxidos patronokéval.