A kedvező foglalkoztatottsági arány és a 4,4 százalékos, alacsony munkanélküliség örvendetes adatai mellett egyre több szektorra jellemző a szakemberhiány - áll a K&H Bank jelentésében.

A kkv-k 37 százaléka szinte mindig, további 30 százaléka pedig időnként szembesül a szakképzett munkaerő hiányával. Az iparban és a mezőgazdaságban a legégetőbb a probléma, a vállalkozások 53, illetve 47 százaléka küzd folyamatosan ezzel a problémával. A kereskedelemben működő és a szolgáltató kkv-knak kevesebb mint harmadát érinti a munkaerőhiány.

Szintén kiderült, hogy a hazai kkv-k munkavállalóinak 44 százaléka rendelkezik középfokú szakképesítéssel, míg 31 százaléknak felsőoktatási végzettsége van. A szolgáltató ágazatban az átlagosnál magasabb a felsőfokú képzettségű munkavállalók aránya (38 százalék), ugyanakkor a mezőgazdaságban csak a munkavállalók 14 százaléka fejezte be felsőfokú tanulmányait.

Új munkaerő toborzásához a legnépszerűbb eszköz az álláshirdetések feladása, ez a kkv-k 61 százalékára jellemző. Ismerősök vagy dolgozók ajánlásai alapján a cégek fele foglalkoztat. Közvetlenül az oktatási intézményekben csak a kkv-k 4 százaléka hirdeti betöltendő pozícióit. (Elégedetlenek az álláskeresők és a munkaadók is.)