A 2013. II. negyedévi 45,2 százalék még messze van a két évvel ezelőtt mértekhez képest: 2011 elején ugyanis bizakodóbb volt a hangulat a hazai gazdaság jelentős részét magába foglaló kkv szektorban, amit akkor 50 százalék fölötti érték mutatott - áll a Policy Agenda elemzésében. Bár az elmúlt két évben egy-egy negyedévben sikerült elmozdulni a mélypontól, a mostani adatok azt mutatják, hogy továbbra is borúlátóak a vállalkozások.

A cégvezetőknek még mindig több mint a fele gondolja úgy, hogy a következő félévben romlani fog a magyar gazdaság helyzete. Bár a mostani 52 százalék jobb, mint a 2011. IV. negyedévi 60 százalék, de azóta a gazdaság leszálló ágban volt és a vállalatok minden bizonnyal reménykednek, hogy túl vagyunk a mélyponton. Talán ezért is mondja a cégvezetők 24 százaléka azt, hogy akár némi növekedést is vár a magyar gazdaságtól az elkövetkező félévben. Tavaly egész év folyamán ez a bizakodás csak a vállalkozások mintegy 10 százalékára volt jellemző, és azt vissza is igazolta egyértelműen az elmezők által várt GDP csökkenési trend.

A cégvezetők saját vállalkozásuk állapotának megítélésében 2013 elején az ország helyzetéhez képest továbbra is valamivel optimistábbak voltak. A válaszadók 35 százaléka még mindig úgy gondolja, hogy romlani fog cégének pozíciója, és csupán 33 százalékuk számít valamiféle javulásra. A tavalyi évben a pesszimisták aránya még 52 százalék volt, most ezeknek egyharmada a semleges választ adók közé került, egyfajta esélyt jelezve az ez évi javulásra - jegyzi meg az elemzés.

Nincs beruházási kedv

A cégek likviditási helyzete a cégvezetők véleménye alapján vegyes képet mutat. A válaszadók majd egyharmada (31 százalék) azt mondja, hogy a következő félévben romlik cégének pénzügyi helyzete. Ez az adat lényegében 2011. ősze óta állandósult. A Policy Agenda szerint valamiféle reményre adhat okot, hogy a két évvel ezelőtti szintre (17 százalékra) emelkedett azoknak az aránya, akik javulásra számítanak.

A cégvezetők 39 százaléka lát esélyt arra, hogy a következő félévben bővítse vállalkozásának tevékenységét. Bár ez kevés lehet egy érezhető kibontakozáshoz, növekedéshez, mégis jobb, mint a tavalyi év végén mért 31 százalékos adat volt.

Nőtt viszont, 27 százalékról 29 százalékra, azok száma, akik szerint a bizonytalan jövő ellehetetleníti a beruházások tervezését, illetve megvalósítását, és további 30 százalékuk szerint nagymértékben a bizonytalanság korlátozza a fejlesztési-beruházási terveket és azok megvalósíthatóságát. Ráadásul közepes mértékben hátráltatják a beruházásokat a finanszírozási nehézségek, és a régóta elégtelennek ítélt belföldi kereslet is.

Javuló értékesítési helyzetet várnak

Némileg ellentmond a legtöbb - akár a Policy Agenda által is készített - gazdasági előrejelzésnek, hogy javuló értékesítési helyzetet várnak a cégvezetők, hiszen korábbi negyedéves elemzésekből az tűnt ki, hogy főleg az elégtelen belső kereslet miatt is inkább a gazdaság stagnálását várhatjuk, és arra sincs rövidtávú remény, hogy az exportpiacaink kisegítenének minket.

A cégvezetők várakozásai az értékesítési helyzetet érintően elérték a két évvel ezelőtti szintet, mivel már 33 százalékuk számol azzal, hogy belföldön javulhatnak a pozíciói ezen a területen. Ugyanakkor az exportra termelő cégek között már nincs ilyen kedvező várakozás, hiszen a két évvel ezelőtti 37 százalékhoz képest, most csak 29 százalékuk mondja azt, hogy javulhat, vagy akár jelentősen javulhat cégének értékesítési helyzete a következő félév során.