Óriásit nőtt az Erste vállalati üzletága, a vállalati hitelállomány augusztus végére átlépte a 700 milliárd forintot - mondta Szabados Richárd, az Erste Bank Hungary vállalati üzletágának a vezetője. A hitelintézet céljai egyre ambiciózusabbak, négy évvel ezelőtt a bank a nyolcadik helyen állt a vállalati hitelpiacon, jelenleg az ötödik-hatodik helyen áll, öt év múlva viszont el akarja érni a piacvezető helyet. Jelenleg ezen a helyen holtversenyben áll az OTP, az UniCredit és a K&H, mindhárom bank ezer milliárd forint körüli állománnyal rendelkezik.

A nem teljesítő hitelek aránya 1 százalék alatt maradt. A kereskedelmi célú ingatlanok finanszírozása nagyon jól megy, már 270 milliárd forint az állomány. A nagyvállalati hitelek állománya 27 százalékkal 178 milliárd forintra nőtt, a kis- és középvállalati (kkv) hiteleké 23 százalékkal 229 milliárd forintra bővült egy év alatt. Az Erste tovább növelné a vállalati hitelkihelyezéseket. Jelenleg 110 százalékon áll a banknál a hitel/betét arány, de 150 százalékig is elmehet a bank.

Növekedési Kötvényprogram

Az Erste a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Kötvényprogramjában (NKP) is részt vesz. Eddig öt kibocsátó szerezte meg a hitelminősítést, ami a programban való részvétel feltétele. Ezek közül az Alteo és a Unix Autó kibocsátásának szervezésében vesz részt az Erste. A másik három kibocsátó a Wingholding, az Opus és a Market Építő Zrt.

A kötvényprogram egyelőre még nem rendezi át a vállalati hitelpiacot, az tovább bővül majd. A bankok főleg a saját ügyfeleiket szolgálják majd ki az NKP során. A programban részt vevő cégek a legjobb minősítésű cégek közé tartoznak Magyarországon, a bankok keresik majd a kegyeiket - mondta Szabados.