Mivel a dolgozót nem lehet kötelezni arra, hogy adja meg végzettségi adatait, a NAV nem szankcionálhat, ha a dolgozó felvételkor nem tudja, vagy nem akarja bemutatni a bizonyítványát- értesült korábban a portál

Ruszin Zsolt a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) alelnöke úgy vélekedett, hogy az adatok már addig is rendelkezésre álltak, csak össze kellett volna azokat fésülni. De nem számít, hogy az előírás rengeteg pluszadminisztrációt okoz a vállalkozásoknak, hiába a szorongató munkaerőhiány, az sem probléma, ha a bizonyítvány-bemutatási kötelezettség miatt jó páran nem tudnak munkába állni, a szabály maradt.

A lap eredménytelenül kérte idén márciusban az NGM-től, 15 hónap elteltével adjanak értékelést, milyen gyakorlati haszna volt annak, hogy a munkavállalók munkába állásához tavaly január óta be kell mutatni a bizonyítványt. Válasz azóta sem érkezett.

A NAV megtagadta, hogy tájékoztatást adjon arról, hány hibás ("nem áll rendelkezésre", "nem adta oda", használhatatlan tartalmú végzettség, például "abszolutórium", illetve bizonyítványszám nélküli bejegyzések) adatszolgáltatás érkezik, és ezek aránya mennyi az összeshez képest. (Új fegyvert kap az adóhivatal.)

Az MKOE alelnöke azért fordult a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalhoz, hogy az érdekképviselet tájékoztatást kapjon róla, mennyire használhatóak a pályakövetési rendszert működtető nyilvántartásban szereplő adatok, segítenek-e megalapozni például a kormány oktatáspolitikai döntéseit.

Kérdéseire a válasz szűk két hónap múlva érkezett meg, és igen kurtára sikeredett:

A Pályakövetési Rendszer fenntartása lezárult. A Rendszer továbbfejlesztése az új jogszabályi környezetben felülvizsgálat alapján megkezdődött. Az NSZFH továbbfejleszti és működteti a pályakövetési rendszert, ehhez használja a Hivatal a NAV-tól kapott adatokat. A továbbfejlesztés lezárulta után tudunk bővebb információval szolgálni.

Ruszin Zsolt így kommentálta a hivatal válaszát:

Botrány, hogyha a statisztikai célból készülő nyilvántartás nem is létezik!