Orbán Viktor 2016. november 29-én jelentette be, hogy a nyugdíjasok 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra. Ez 2,7 millió nyugdíjasra 27 milliárd forint kiadás jelentett az államnak. Az ajándékról szóló kormányrendelet december 8-án született meg, az utalványokat a külföldön élő nyugdíjasok is megkapták.

Négy darab 2000 és két darab 1000 forint értékű utalvány volt a borítékban a miniszterelnök levele mellett. Az utalványok normál esetben 300, 400, 500, 600 és 1000 forintos címletekben kaphatók, vagyis a 2000 forintosok egyedileg, direkt a nyugdíjasok miatt készültek. Az utalványokat kibocsátó, állami tulajdonú Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. (EUF) honlapja szerint van lehetőség egyedi címletek legyártására a megrendelő kérésére, ám ez esetben a normál 2 százalék + áfa díj helyett 5 százalék + áfa szolgáltatási díjat számolnak fel a megrendelt utalványok névértéke után.

QP | Quality Placement

Az Átlátszó szerette volna megtudni, hogy miért volt szükség egyedi címletekre, és mennyi bevételre tett szert az EUF a nyugdíjasok utalványából, ezért közadatigénylésben kértük ki a Magyar Államkincstártól (MÁK) a kapcsolódó dokumentumokat.

Az oknyomozó portál szerint a szerződést 2016. november 30-án, Orbán Viktor bejelentése után egy nappal írták alá, és ebben még borítékonként tíz darab 1000 forintos utalványról volt szó. December 9-én azonban, a kormányrendelet másnapján módosították a megállapodást, ekkor kerültek bele az egyedi címletek: borítékonként négy darab 2000 forintos és két darab 1000 forintos utalványt kellett szállítania az Erzsébet Utalványforgalmazónak a MÁK részére.

Az Átlátszó ugyanakkor rámutat, hogy a szerződés mellékleteként csatolt megrendelőlapon viszont még a borítékonként tíz darab 1000 forintos utalvány szerepel, és ez a dokumentum csak egy kézzel kitöltött papír a 27 milliárd forintról.

Az Átlátszó egy újabb adatigénylése révén kikért dokumentumból továbbá az is kiderült, hogy a MÁK-nak nem kellett emelt összegű, 5 százalékos szolgáltatási díjat fizetni az egyedi címletekért, a 27 milliárd forint értékű utalványokon viszont az oknyomozó portál szerint így is elég sokat, egész pontosan nettó 540 millió forintot kaszált az EUF.