Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a magyar gazdaság fejlődése új minőségi fázisba jutott, és a magyar tulajdonban lévő közepes és nagyvállalatok is a külföldiekéhez mérhető volumenű beruházásokat hoznak létre már kormányzati támogatással. A tárcavezető elmondta: az elmúlt időszak gazdaságpolitikai intézkedései azt a célt szolgálták, hogy Magyarországon legyen az egyik legbefektetőbarátabb üzleti környezet. A kormány újraiparosítási politikájával sikerült elérni, hogy a nemzetközi cégek kedvező beszállítói helyszínként tekintsenek az országra.

A magyar társaságnak nyújtott támogatás mértéke a beruházáshoz viszonyítva nagyjából ott van, ahol a korábban az Apollo Tyresnek vagy a Mercedesnek nyújtott állami ösztönzés: mindhárom esetben bőven 20 százalék feletti a támogatásintenzitás.

Szijjártó Péter kitért arra, hogy a BMW autógyár évente 1,3 milliárd euró értékben szerez be termékeket magyar cégektől, ennek egyik éllovasa a Csaba Metál, a békéscsabai cég közvetlen beszállítója a VW-nek is, amely 5 milliárd euró értékben vásárol évente alkatrészeket Magyarországon.

Majoros Béla, a Csaba Metál Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója kiemelte, hogy a cég 1993-ban alakult, és az öntöde folyamatos fejlesztése révén mostanra a foglalkoztattak száma eléri az 1200-at, tavalyi árbevételük 10,5 milliárd forint volt, az idén pedig 13-14 milliárd forint árbevétellel számolnak.

QP | Quality Placement