A fúrás nélkül, rugós szerkezettel az ajtófélfához rögzíthető Patrull Klamma vagy Patrull Smidig biztonsági kapu nem alkalmas a lépcső tetején történő használatra - közölte az Ikea, amely szerint ugyanakkor a szobák közötti ajtónyílásokban és lépcsők alján teljes biztonsággal lehet használni ezen termékeket.

Az Ikea olyan esetekről szerzett tudomást, amikor a fal és a biztonsági kapu rugós szerkezetének érintkezési pontja nem bizonyult kellően erősnek ahhoz, hogy a kaput megfelelő helyzetben tartsa, valamint esetenként az alsó fém szerelvény is meglazult. Amennyiben a biztonsági kaput a lépcső tetejéhez rögzítik, az növelheti a leesés esélyét és a sérülés kockázatát. A cég három esetről is értesült, ahol gyermekek sérültek meg amiatt, hogy leestek a lépcsőről.

Azok a vásárlók, akik meg szeretnék tartani és szobák közötti ajtónyílásokban és lépcsők alján tovább használni meglévő Patrull Klamma vagy Patrull Smidig biztonsági kapujukat, az Ikea áruházak vevőszolgálatán ingyenesen kérhetnek új, frissített használati útmutatót a meglévő biztonsági kapujukhoz és új figyelmeztető matricát, melyet a biztonsági kapura kell felragasztani.

Azok a vásárlók, akik vissza szeretnék vinni meglévő, 1510-es vagy annál régebbi dátumbélyegzővel ellátott Patrull Klamma vagy Patrull Smidig biztonsági kapujukat, azt bármelyik Ikea áruházban megtehetik, és visszakapják a termék teljes vételárát. Továbbá bármelyik Patrull biztonsági kapu meghosszabbító/kiegészítő eleme is visszavihető bármelyik Ikea áruházba, és a vásárló visszakapja annak teljes vételárát. A visszavételhez és a vételár visszaigényléséhez nem kell bemutatni a vásárlást igazoló nyugtát.

A Patrull Klamma és a Patrull Smidig biztonsági kapuk 1995. augusztus 1-je óta kaphatók az Ikea áruházakban.