Az emberek életében a pénz fontos szerepet tölt be, a pénzügyi döntések mögött pedig gyakran nemcsak racionális, hanem lélektani tényezők állnak.

A Financiológus rovat olvasói levelekre épül, és szándéka szerint olyan embereknek segít, akik széles értelemben véve valamilyen pénzügyi problémával néznek szembe.

Lehetőleg olyan kérdéseket válaszolnak meg a szakértők, segítenek a döntésben, amelyek sokakat érdekelnek, és amelyek sok családban okozhatnak konfliktusokat.

Olvasónk írta:

Tisztelt Financiológus!

Nemrég értem el a nyugdíjkorhatárt, és van magán-nyugdíjpénztári megtakarításom is, nyilatkoztam arról, hogy maradok. Mostanra 7,8 millió forintom gyűlt össze a pénztárban. Szeretném felvenni az összes pénzt, hiszen ezért maradtam benne a pénztárban, de azt a választ kaptam, hogy ezt nem tehetem meg.

Azt javasolták, hogy vegyem fel a reálhozamot, és lépjek át az állami rendszerbe, akkor teljes nyugdíjat kapok. Vagy pedig váltsak pénztárat, és akkor kaphatok onnan járadékot, amit nem tudtak megmondani, hogy mennyi lesz, de 30 ezer forint körül talán. A reálhozamom 2,4 millió forint lenne.

Hogyan juthatnék hozzá a pénzemhez? Ha most nem jutok hozzá, van-e arra esély, hogy egy kormányváltás után megkapjam?

András

A Financiológus válasza:

Kedves András!

A magánnyugdíj-pénztári rendszert 2010-ben átalakította a kormány, de bizonyos problémáit nem tisztázta. A magánnyugdíjpénztárak csak a tagság első 15 éve után teljesíthetnek egy összegű kifizetést, azoknak, akik több mint 15 éve tagok, kizárólag járadékot fizethetnek.

Hogy egy esetleges kormányváltás után mi lesz a rendszerrel, azzal kapcsolatos találgatásokba felelőtlenség lenne most belemenni, de ez a szabály, miszerint 15 év után csak járadékfizetés lehetséges, a kezdetektől benne van a törvényben.

Jelenleg négy magánnyugdíjpénztár van Magyarországon, ezek közül csak az egyik, a Horizont kínál járadékszolgáltatást. Ha ön egy másik pénztárnak a tagjak akkor valóban át kell lépnie a Horizontba, hogy pénztári járadékot kaphasson. Ebben az esetben viszont a hatályos jogszabályok szerint nem kaphat teljes állami nyugdíjat. A száz százalékos nyugdíj csak a 2010. november utáni szolgálati időre jár, az azt megelőző szolgálati időre 75 százalékos nyugdíjat számolnak.

Ön most választhat, hogy ezt a csökkentett nyugdíjat kéri, amit kiegészít majd a pénztárból származó járadékkal, vagy pedig visszalép az állami nyugdíjrendszerbe, és kéri a teljes állami nyugdíjat. A jogszabályok értelmében ha visszalép, akkor jogosult felvenni az infláció mértékét meghaladó hozamot, vagyis a reálhozamot.

Azt javaslom, hogy kérjen kalkulációt mindkét forgatókönyvre, és mérlegeljen, melyikkel járna jobban. A nyugdíjba vonuló pénztártagok többsége általában a visszalépés és a reálhozam felvétele mellett dönt. Ha az utóbbira esik a választása, akkor érdemes mielőbb lépni, hiszen az infláció magas, a felvehető reálhozam a következő hónapokban csökkenhet.

A pénztári tagság megtartása mellett nyugdíjba vonulás után általában az egyik legnyomósabb érv az, hogy a megtakarítás örökölhető. Vagyis ha a pénztártag nem kéri a járadékot, vagy nem használja fel teljes mértékben, mivel korábban elhalálozik, akkor az örökösei kapják meg a pénzt. 

Ha Önnek is bármilyen pénzügyi kérdése, problémája akad, írjon nekünk bizalommal a [email protected] címre!