A Coca-Cola Magyarország fontos lépéseket jelentett be, amelyek a csomagolási hulladékok keletkezésének visszaszorítását, illetve azok minél nagyobb arányú újrahasznosítását célozzák. A cég által használt PET palackok eddig is teljesen újrahasznosíthatók voltak, és folyamatosan leszorították a felhasznált műanyag mennyiségét, ma már 15 százalékkal kevesebbet tartalmaz egy üdítős palack, mint 2010-ben.

Mindezeken felül folyamatosan növelik az italcsomagolásokhoz felhasznált újrahasznosított műanyag mennyiségét is, melynek aránya ma már átlagosan 20 százalék. Az ország legnagyobb üdítőitalgyártója egy hamarosan befejeződő programban 500 millió forintot költ innovatív, környezetkímélő csomagolási technológiák bevezetésére. Ennek részeként, többek között, az idén 10 százalékkal csökken a NaturAqua ásványvizek, illetve az év második felétől pedig 13 százalékkal a 0,5 literes üdítőitalos palackok súlya. Az intézkedések hatására összességében 4 százalékkal csökken a cég által felhasznált műanyag mennyisége - írják a közleményükben, mely szerint fenntarthatósági stratégiájuk része, hogy 2020-ig összeségében legalább 20 százalékkal csökken majd a palackok átlagsúlya 2010-hez képest.

QP | Quality Placement

A vállalat ezen felül a palackjai gyártásához felhasznált újrahasznosított műanyag mennyiségét is szeretné megduplázni: a tervek szerint 2020-ra 40 százalékra nő a jelenlegi 20 százalékos arány. Az anyavállalat The Coca-Cola Company idén januárban hirdette meg a Hulladékmentes Világ (World Without Waste) névre hallgató globális vállalását, amely szerint a cég a felhasznált csomagolóanyagok 100 százalékának megfelelő mennyiséget gyűjt vissza, továbbá 50 százalékra növeli műanyag palackjai újrahasznosított alapanyag tartalmát 2030-ig.

A világon egyre nagyobb problémát okoz a műanyaghulladék. A természetes vizekben nagyon megnőtt a mikroműanyag-koncentráció, amelynek súlyos egészségügyi következményei lehetnek.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.