A fürdők a tavaszi veszélyhelyzet idején felélték a végső tartalékaikat és csak kivételes esetben számíthatnak arra, hogy a tulajdonos önkormányzat pénzügyi segítséget tudna nyújtani nekik - írja közleményében a szövetség.

Időközben a fürdők megkezdték a létszámleépítéseket, ami első lépésben a meglévő munkavállalói állomány10-30 százalékát érinti. Az ágazatban foglalkoztatott 18 ezer munkahelyből tehát már az ősszel 6 ezer munkahely megszűnése fenyeget.

Egy szeptember elején készült reprezentatív felmérés szerint külső likvid forrás bevonása nélkül a magyar fürdők 76,15 százaléka nem képes eljutni a túlélést jelentő jövő nyári főszezonig.

A fürdők 2020-ban a bevételeik 40-70 százalékát biztosan elveszítik, és a trend folytatódása várható 2021 első félévére is. A helyzet már olyan súlyos, hogy a fürdők működőképességének fenntartása csak azonnali, vissza nem térítendő likvid forrás bevonásával lehetséges.

-Számításaink szerint az eddig kiesett és még kieső bevételek részbeni visszapótlása és a munkahelyek megtartása legalább 2021 nyaráig összességében 35 milliárd forint nagyságú likviditási alap vissza nem térítendő támogatás formájában történő biztosítását igényli - áll a szövetség igényében.