Sikeresen óvta meg a Ganz Transzformátor Motor- és Generátorgyártó Kft. a tápiószelei Ganz-gyár mintegy 300 korábbi dolgozójának munkahelyeit, miután a gyárat jelenleg bérlőként üzemeltető cég megállapodott a munkavállalókkal a folytatásról és aláírták az új munkaszerződéseket. A világhírű Ganz márkanevet a villamosiparba visszavezetni kívánó vállalat számára kiemelt fontossággal bír, hogy a jövőben a nemzetközileg is elismert dolgozói gárdával szolgálhassa ki az ügyfelek egyedi igényeit - tájékoztatott a cég.

A transzformátorokat, motorokat és generátorokat gyártó, valamint ezekhez kapcsolódó szerviz- és fővállalkozói szolgáltatásokat nyújtó Ganz-jogutód vállalat megmentője az idén júliusban, szinte a semmiből alakult Ganz Transzformátor Kft., amelynek tulajdonosa a cégadatok szerint Barna Zsolt. Barna idén az OTP-cégcsoportot hátrahagyva igazolt át Mészáros Lőrinc cégcsoportjához. Barna az új magyar nagybank, a Magyar Bankholding Zrt. igazgatósági elnöke és januártól a Mészáros érdekeltségébe tartozó MKB Bank vezérigazgatója, valamint "meghatározó feladatai is lesznek a magyar gazdasági élet kulcsszereplőjének számító Mészáros-csoporton belül" - írták a kinevezésekor. (A felszámolás alá került Ganz-jogutód céget eddig CG Electric Systems Hungary Zrt. néven a tulajdonos indiai székhelyű Crompton Greaves működtette.)

Több hónapos átmeneti leállást követően szeptember elején indult újra a termelés a tápiószelei Ganz-üzemben - írta a cég. Az ipari transzformátorokkal, nagy teljesítményű motorokkal és generátorokkal foglalkozó iparvállalat gyártósoráról decemberben gördültek ki hosszú évek után az első Ganz névvel fémjelzett motorok. Az üzem német megrendelője részére egy 12 tonnás, 1495 kW-os, 4 kV teljesítményű gépet gyártott le újonnan, amely egy roncsautókat őrlő berendezést fog hajtani; meglévő partnere, a Paksi Atomerőmű részére pedig egy a Ganz Villamosság Művek által 1983-ban gyártott 35 tonnás, 3500 kW-os, 6 kV teljesítménnyel rendelkező szivattyúhajtó motor felújítását is elvégezte.

A Ganz Villamos Művek jogutódja 2006 és 2020 között az indiai székhelyű Crompton Greaves cégcsoport tulajdona alatt tevékenykedett CG Electric Systems Hungary Zrt. néven. A korábbi tulajdonoshoz kötődő pénzügyi nehézségek, valamint a koronavírus-járvány hatásai következtében a cég a májusi, júniusi és júliusi béreknek csak egy részét tudta kifizetni a dolgozóknak. A magyar cégnél idén júliusban indult felszámolási eljárás állami felszámoló szervezet bevonásával, majd egy kormányrendelet stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a vállalatot. Ezt követően a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból kifizetésre kerültek az elmaradt bérek, a tulajdonosi jogokat átmenetileg gyakorló felszámoló pedig az üzem bérbeadásáról döntött. Ezt a Ganz Transzformátor Motor- és Generátorgyártó Kft. vállalta el, amely elsődlegesen a munkahelyek megőrzését, a stabil finanszírozási és termelési háttér biztosítását, a vevői és a szállítói kapcsolatok helyreállítását, középtávon pedig a Ganz márkanév hazai- és nemzetközi szintű újraépítését tűzte ki célul.