Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár a fűtésre alkalmas split klímákkal valóban lehet spórolni a gáz- és villanyszámlán, semmiképpen sem szabad hetente vagy havonta nézni a fogyasztást, mert abból az ember fals következtetéseket vonhat le. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy nagyon hidegben (-15 fok környékén) drámaian csökken a hatékonysága, azonban a 20-22 fokos hőmérsékletet tudja tartani.

A Gépész Holding szakértői szerint ráadásul nem szabad előzetes felmérés nélkül beleugrani a vásárlásba, sőt - hiába nem veri szívesen magát az ember extra költségekbe - érdemes lehet valakivel felméretni az érintett ingatlant, ugyanis ha túl- vagy éppen alulméretezzük a berendezés teljesítményét, csak magunkkal szúrunk ki.

Íme, pár tényező, amit figyelembe kell venni a választásnál:

  • A helyiségek alapterülete.
  • Nyílászárók állapota és mérete.
  • Mennyire napos a hűteni-fűteni kívánt helyiség?
  • Van-e árnyékolás és az milyen?
  • Modern az épület vagy régi?
  • Mekkora a háztartási eszközök hőtermelése?
  • Milyen hőmérséklet-különbséget szeretnénk elérni?
  • Jellemzően hány ember tartózkodik egyidőben a helyiségben?

Mennyibe kerül?

Ahogy mindennek az elmúlt években, a klímáknak is ment fel az áruk, manapság 300-400 ezer forintot egészen biztosan rá kell számolni egy ilyen berendezésre beszereléssel együtt.

Ha pedig fűteni szeretnénk, akkor mindenképpen érdemes csepptálcát beépíteni. Ennek lényege, hogy a leolvasztáskor kialakult olvadékvíz ne fagyjon bele a kültéri egység aljába. Ha a kültéri egység fagyzugos helyen van, akkor a jég mérete elérheti azt a szintet, amibe már a ventilátor lapátja is beleér. Egy törött ventilátor cseréje pedig sokba kerül.

Energiacímke, SEER, SCOP

Minden klímát ellátnak energiacímkével, amin feltüntetik a berendezés sajátosságait, többek között az éves villamosenergia-felhasználást is. Ebből számolható, hogy mennyivel emelkedik majd a villanyszámlánk a használat során. Ezzel kapcsolatban két fogalmat érdemes megismerni: ezek a SEER és a SCOP értékek.

  • A SEER érték a szezonális energiahatékonysági tényező, amely a teljes évi hűtési szezonra vonatkozik. Az éves hűtési üzem éves energiahatékonyságát mutatja meg.
  • A SCOP érték pedig a szezonális teljesítmény együttható, amely a teljes évi fűtési szezonra vonatkozik. A fűtési üzem hatékonyságát mutatja meg. Összességében minél nagyobbak ezek az értékek, annál takarékosabb, azaz kevesebb villamos áramot használ fel éves szinten a légkondicionáló.

Hűtőközeg

A környezetre ható káros üvegház hatású hűtőközegek visszaszorítása miatt kormányrendelet szabályozza, hogy a hűtő-, légkondicionáló és hőszivattyú berendezésekben milyen hűtőközeg használható.

Itt egyrészt a GWP (global warming potential) értéket kell megjegyezni, amely azt mutatja meg, hogy mennyire járul hozzá egy vegyi anyag a globális felmelegedéshez. Minden anyag GWP-jét azonos mennyiségű szén-dioxidhoz viszonyítják, így utóbbi értéke mindig 1

Az R32-es jelölésű hűtőközeg a GWP-értéke 675, amely magasnak tűnik, de még így is sokkal alacsonyabb az R410a hűtőközeg 2088-as GWP értékénél.

A másik érték, amit érdemes ismerni az az ODP-érték, vagyis az ózonlebontó potenciál. Ez megmutatja, hogy egy vegyület mekkora károsodást okoz az ózonrétegben. Az R32-es hűtőközeg ODP értéke 0.

Klímavédelmi szempontból tehát érdemes az R32-es hűtőközegű berendezések mellett dönteni, hiszen értékei kiválóak és a környezetvédő megoldásért cserébe nem kell lemondani a hatékonyságról.

Mit vegyünk?

A Gépész Holding a Concept split klímákat ajánlja, amelyek beépített Wi-Fi csatlakozással rendelkeznek és nem csak nyáron hanem télen használhatók fűtésre -15°C külső hőmérsékletig.

A levegő tisztaságát különféle szűrőberendezések biztosítják. Ilyen a a nagy sűrűségű- és a Cold Catalyst szűrő, továbbá a Golden fin szűrő, ami megakadályozza a különböző baktériumok és gombák megtelepedését klíma hőcserélő felületén.

A beltéri egység lamellái függőleges és vízszintes irányban is terelik a levegőt. Az energiafogyasztás minimalizálása érdekében a készüléken beállítható az ECO üzemmód, továbbá a beltéri egység 12-, a kültéri egység pedig 5 fokozattal rendelkezik. A Concept klímákra 3 év jótállást biztosítanak.

A cikk megjelenését a Gépész Holding támogatta.