A kormány összesen százmilliárd forint bevételt vár a jövedéki adó, a cégautóadó, az egyszerűsített foglalkoztatási adó és a népegészségügyi termékadó megemeléséből - írja a Világgazdaság az adónem jelentőségét firtató cikkében.

Például a cigaretta esetében júliustól decemberig a jövedéki adó mértéke 27 800 forint lesz ezer darabonként, és a kiskereskedelmi eladási ár 23,5 százaléka lesz, de legalább 40 800 forint ezer darabonként.

Nem állnak le az adóemeléssel

Jövő januártól jön az újabb emelés: 29 500 forint/ezer darab lesz a mérvadó befizetendő összeg, valamint a kiskereskedelmi eladási ár 24 százaléka, minimum 41 800 forint/ezer darab.

A sörnél, ha kisüzemi főzdéről van szó, a jövedéki adó 900 forint/hektoliter/tényleges alkoholfok, a nagyüzemi gyártásnál viszont ugyanebbe a képletbe ennek a duplájával, 1800-zal kell júliustól számolni.

Dől a pénz a büdzsébe

Jövedéki adóból a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) tavaly 1243,4 milliárd forint bevétele keletkezett az egy évvel korábbi 1196 milliárd után - derült ki a NAV évkönyvéből. Az üzemanyagenergia-termékek jövedéki adójának múlt évi nettó egyenlege 715,5 milliárd forint volt, négy százalékkal magasabb, mint a tavalyelőtt.

A dohánygyártmányok jövedéki adójából a tavalyi bevétel 412,5 milliárd forint, ami 3,1 százalékkal magasabb a bázisidőszakénál. Igaz, más a nagyságrend, de ennél nagyobb mértékben növekedett a villamos energia, a földgáz, a szénenergia-termékek jövedéki adójának múlt évi pénzforgalmi egyenlege: a 19,8 milliárd forint bevétel 13,6 százalékkal haladja meg a tavalyelőtti szintet.