A jelzálogbank alapítására leginkább esélyes hat nagybank közül végül három tehet ilyen lépést, ami már bőven elég lesz az új jegybanki szabályozásnak való megfeleléshez: a szándékát már korábban jelző Erste Bank mellett az MKB-tól és a K&H-tól lehet leginkább ilyen lépésre számítani - értesült a lap.

Az Erste Bank augusztus elején jelentette be, hogy beadja az MNB-hez jelzálogbank-alapítási kérelmét.

Az öt másik, potenciálisan leginkább érintett nagybank (Budapest Bank, CIB, K&H, MKB, Raiffeisen) közül még egyik sem foglalt egyértelműen állást, leszámítva a CIB Bankot, amely az MTI-vel a közelmúltban azt közölte, hogy egyelőre nem tervezi jelzálogbank alapítását, az érintett szabályozói követelményeknek megfelelés érdekében más megoldásban gondolkodik.

A K&H Banknál a VG-vel azt közölték: folyamatosan figyelik a jogszabályi kötelezettségnek való megfelelésüket, még nincs döntés saját jelzálogbank alapítására vonatkozóan. Nem foglalt még egyértelműen állást a kérdésben a nemrég állami tulajdonba került MKB sem, ám nehéz lenne elképzelni, hogy kimaradna a mostani hullámból. Balog Ádám, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója nemrég azt nyilatkozta: stratégiai jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy az MKB aktív szereplőként jelenjen meg a jelzálogbanki piacon.

A magyarországi jelzálogbanki piacon jelenleg három szereplő működik: az FHB Jelzálogbank, az OTP Jelzálogbank és az UniCredit Jelzálogbank.