A GVH még a múlt év júniusában közel 2,8 milliárd forint bírságot szabott ki nyolc budapesti transzportbeton-gyártó vállalkozásra és a Magyar Betonszövetségre. A hivatal ugyanis megállapította, hogy a cégek 2005 és 2007 között előre meghatározott kvóta mentén felosztották Budapest környékén az ezer köbméter feletti transzportbeton megrendeléseket, valamint meghatározták a transzportbeton árszintjét, és ezzel egységes, folyamatos, valamint komplex jogsértést követtek el.

A GVH Versenytanácsa adatszolgáltatásra kötelezte a Cemexet, a 2005. és 2007. között, a budapesti transzportbeton értékesítéséből elért bevételéről. Az adatokra a jogsértés miatt kiszabható versenyfelügyeleti bírság meghatározása miatt volt szükség.

A Cemex azonban nem tett maradéktalanul eleget e kötelezettségének, még a GVH által biztosított határidő-hosszabbítás ellenére sem. Az ismételt adatkérő végzésre adott válaszai pedig további pontatlanságokat tartalmaztak.

A versenyhatóság úgy ítélte meg, hogy a Cemex alapos ok nélkül tagadta meg a pontos adatszolgáltatást, amely a tényállás teljes körű feltárásának meghiúsítását eredményezte. A magatartást súlyosbítja, hogy e hiányosságok más forrásból nem pótolhatók.

A mostani bírságot a GVH megismételt eljárásban szabta ki, mivel a Cemex az első bírságkiszabó határozat miatt bírósághoz fordult. A Versenytanács így figyelembe vette a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság - mint jogorvoslati fórum - iránymutatását. A GVH az eljárási bírság mértékének meghatározásakor értékelte a Cemex jogellenes magatartásának súlyát, a cselekménye felróhatóságát és a pénzügyi helyzetét is. A döntés nem jogerős, azzal szemben újra bírósághoz lehet fordulni.

QP | Quality Placement