Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt vizsgálatban tizenhat elektromos vízforraló termékbiztonsági megfelelőségét ellenőrizte a tárca akkreditált laboratóriuma. Négy kanna az elégtelen hővédelem miatt túlmelegedhet, kigyulladhat, egy áramütés-veszélyesnek bizonyult, egy hatodikat mindkét szempontból kockázatosnak találták a szakemberek - adta hírül a tárca.

A vizsgált termékek listáját itt találja. A forgalomból kivont hat termék között volt egy-egy Sencor, Electrolux, Russell Hobbs, OK és kétféle CiaoBosi márkajelzésű vízforraló.

Sokan használnak elektromos kannákat, leggyakrabban tea- vagy kávékészítéshez melegítenek bennük vizet otthon vagy a munkahelyünkön. Különösen fontos tehát, hogy ezek az eszközök minden körülmények között biztonságosak legyenek.

Az ITM akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriuma vizsgálati eredményei szerint a tizenhat mintavételezett vízforralóból hat nem felelt meg a termékbiztonsági követelményeknek.

Az egyik készülék táplálására a gyártó védővezető nélküli hálózati csatlakozóvezetéket kötött be, így annak bármelyik fémrésze és a benne lévő víz is feszültség alá kerülhet, ami akár halálos kimenetelű áramütést okozhat.

Frissítés

A Sencor SWK 1018RS típusú elektromos vízforraló valamennyi szempontot figyelembe véve megfelel a követelményeknek, így forgalmazható és forgalomba hozható, valamint a készülék rendeltetésszerű használat esetén a fogyasztókra nem veszélyes. Az ismételt vizsgálat, viszont igazolta, hogy a nem megfelelősség nem áll fent. A termék biztonságos és használható - közölte június 13-án aa Fast Hungary Kft.

Mivel az elektromos kannák a víz felforralása után automatikusan kikapcsolnak, azokat sokan működés közben őrizet nélkül hagyják. A fellépő nagy üzemi áramterhelés hatására azonban a hőkorlátozó eszköz érintkezői összeragadhatnak, és ha nincs másik, a vízforraló túlmelegszik, műanyag részei megolvadnak, láng csap ki belőle, vagy kigyullad.

Az öt kannánál megállapított hiba a tűz és égési sérülés veszélye szempontjából három készülék esetében súlyos kockázatot jelent a felhasználókra nézve. A termékvizsgálat részletes eredményei a fogyasztóvédelmi portálon olvashatók.

A fogyasztóvédelem az ellenőrzésen megbukott hat terméket eltávolíttatja az üzletek polcairól. A rázós elektromos kannák mindegyikét kivonják a forgalomból, súlyos veszély esetén a vevőktől való visszahívásukat is elrendelik - mondta Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.