Továbbra is a légi forgalmi irányítók állnak a magyarországi fizetési toplista élén havi bruttó 1,7 milliós átlagkeresettel.  Az óriási felelősséggel és nagy stresszel járó szakma mintegy 180 magyar képviselőjét a nemzetközi bérszínvonalnak megfelelően honorálja a HungaroControl Zrt. - tudta meg a Világgazdaság. Magyarországon - az Egyesült Államokkal és Európával ellentétben - még nincs létszámhiány ezen a területen, de az elmúlt két évben 30 százalékkal növekvő magyarországi légi forgalom biztonságos lebonyolítása érdekében a HungaroConrtrol folyamatosan toboroz a fiatalok körében. A szakma népszerűsítésére azért is szükség van, mert ötszáz jelentkezőből átlagosan 10-15 felel meg a speciális elvárásoknak.

A légi forgalmi irányítók után a miniszterek és a képviselők keresnek a legjobban - derült ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat bérstatisztikájából. A tízes toplista további helyezéseit pedig a tőzsdeügynökök és a különféle vállalati vezetők foglalják el. A munkaerőpiaci szakértők szerint azonban a kritikussá váló munkaerőhiány miatt ma már több - például az IT-fejlesztői - szakmában is egyre inkább elérhető a toplistásokét megközelítő fizetés.

A portástól a vezérigazgatóig szinte minden munkakörben előfordulhat hiány - hangsúlyozta Sághy András, a Kienbaum Magyarország vezetője. Ez azt is jelenti, hogy a keresett szakmákban a cégek kénytelenek egymásra licitálni a megfelelő jelölt megszerzése érdekében, a munkavállalók pedig a korábbinál lényegesebb erősebb alkupozíciót élvezhetnek. Így a hiányszakmák képviselői akár számukra szokatlanul nagy összegeket is kialkudhatnak. Erőteljes bérspirálba kerültek a cégek, aminek hosszú távon negatív következményei lehetnek, például a multinacionális vállalatok könnyen átszervezhetik egyes tevékenységeiket más országokban működő telephelyeikre - fogalmazott Sághy András.