Minden ügyfele számára elérhetővé tette az E.On a korábban csak a védendő fogyasztók számára biztosított előre fizetős árrammérőket - közölte a társaság. A térítés ellenében elérhető szerkezet egy feltöltőkártyás mobiltelefonhoz hasonlóan működik, vagyis az ügyfél előre vásárolja meg a felhasználni kívánt árammennyiséget, a fogyasztás megtervezésével elkerülhető a tartozás kialakulása vagy felhalmozása.

Az előrefizetős mérők kényelmi szolgáltatásként Magyarországon először érhetők el bárki számára az E.On szolgáltatási területén, a társaság szerint a megoldás különösen albérletekben, önkormányzati bérlakásokban, illetve nyaralókban és egyéb szezonálisan vagy időszakosan használt ingatlanokban lehet népszerű.

A fogyasztás alakulása a mérőn követhető, annak kijelzője kilowattórában mutatja a még rendelkezésre álló mennyiséget, a felhasználás során pedig visszafele számol. Az E.On szerint országosan több mint 600 feltöltőpont áll rendelkezésre - kiemelten élelmiszerüzletekben és újságárusoknál.

Az előrefizetős mérő felszerelését költségtérítés ellenében kérhetik az ügyfélszolgálati irodákban azon E.On ügyfelek, akiknek nincs tartozásuk a szolgáltató felé. Védendő ügyfelek számára az előrefizetős mérő felszerelése továbbra is díjmentes.

Az energiaszolgáltatók általában kintlevőségek növekedését várják az előre fizetős mérők felszerelésétől, korábban több szolgáltató is az az ilyen berendezések számának növekedéséről számolt be, bár a tapasztalatok szerint a magyarországi fogyasztók többsége idegenkedik a megoldástól. Az E.On korábbi közlése szerint ellátási területén az ilyen mérők száma 20 ezer körül alakult.

A vízszolgáltatók is tesztelik a megoldást

Az ivóvíz-szolgáltatásban jelenleg nincs példa előre fizetős rendszerre, azonban több víziközmű-szolgáltatónál is elkezdődtek már ilyen irányú vizsgálatok. Az ilyen berendezésekkel az az alapvető probléma, hogy az egyenleg kimerülésével automatikusan letiltják a vízszolgáltatást, azaz a létfenntartáshoz szükséges mennyiség sem biztosított.