Eredetileg idén július 1-jén vette volna át az állami vasúttársaság a HÉV-vonalak üzemeltetését, ugyanis erről állapodott meg a kormányfő és a budapesti főpolgármester tavaly decemberben. Az időpontot azonban elég gyorsan módosítani kellett, mivel a fővárosnak előbb külön társaságba kell kiszerveznie a HÉV üzemeltetését, és ezt tudja majd az állam átvenni.

A feladat koordinálásával megbízott Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a rádiónak azt mondta: jelenleg is zajlik a kiszervezés, de november 30-ára már minden készen áll az állami üzemeltetésre. Fónagy János hozzátette: akkor a fővárossal is elszámolnak. Jelenleg Budapest havi 500 millió forint előleget kap

Az utasok a változásokból egyelőre semmit sem érzékelhetnek, marad a menetrend és a dolgozói állományt is átveszik - hangsúlyozta az államtitkára. Fónagy János kiemelte: bár a főváros a városhatáron túlra közlekedő járatoktól kívánt megválni, és ezt a kérést teljesíti a kormány, azonban ennek jó oldala, hogy az igen idős járműállományt is korszerűsíteni tudják, főként uniós forrásból.

Így már jöhet a közösségi pénz

Nyilvánvaló, hogy ezeket az 50-60-70 éves HÉV-vonalakat - amelyek nagyon jelentős forgalmat bonyolítanak le - az elkövetkezendő években szükséges felújítani. Egyébként a finanszírozás mellett ez volt az átvétel másik fő érve, hogy a főváros és Pest megye eddig nem részesülhetett uniós pénzekben a gazdasági mutatói alapján, ha viszont ezeket a HÉV-vonalakat besoroljuk a MÁV üzletágai közzé, akkor a kötöttpályás fejlesztési programokban részt tudnak venni - fogalmazott az államtitkár.

Az agglomerációs járatok üzemeltetési költsége évente 15 milliárd forint volt, a jegyárbevétel viszont csak 4 és fél milliárd, az éves több mint 10 milliárdos veszteségtől akart szabadulni és tudott is a főváros, ennek része a HÉV-járatok üzemeltetése.

A tervek szerint a HÉV-et üzemeltető társaságot a MÁV kapja majd meg, a vasúttársaságnál a végleges kormányzati döntéséig ezt nem kívánták kommentálni. Azt azonban Fónagy János is a legvalószínűbb megoldásnak látta, ha a MÁV lesz a HÉV-vonalak új gazdája.