Magyar kamionok is vesztegeltek a német-cseh határon az idézte elő, hogy a már úton lévő kamionosokra is kiterjedt a hirtelen jött rendelkezés - mondta az Inforádiónak Árvay Tibor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének szóvivője.

Európa-szerte vannak elakadt magyar fuvarosok,miután  több országban türelmi idő nélkül bevezették az új járványügyi szabályokat.

Mivel számos határon már csak 48 óránál nem régebbi koronavírusteszttel lehet átlépni, 40-50 kilométeres kocsisorok alakultak ki.

"Dominóelv-szerűen a németországi határoktól visszafelé kezdődött el a kamionsorok kialakulása,tekintettel arra, hogy Németország volt az első, amely a magas kockázatú területekkel kapcsolatban korlátozásokat vezetett be, már nem csak regisztráláshoz kötve a belépésüket, hanem egy 48 óránál nem régebbi teszthez is" - részletezte Árvay Tibor.

A helyzetre reagálva Csehország már 36 órás kötelezettséget írt elő a Szlovákia felől érkezőkre, ebből következik, hogy ha ez a lánc tovább folytatódik, akkor ez a korlátozás is "láncreakcióba" lép.

A szervezet a kormány segítségét kérte.