Karácsony Gergely korábban az atlétikai világbajnokság lemondását is kilátásba helyezte, ha az állami kukaholding nem fizet a fővárosnak a szemétszállításért. "Tegnap jelent meg egy ITM-rendelet, amely lehetővé teszi azt, hogy a főváros hozzájusson a pénzéhez, pontosabban a fővárosi polgárok visszakapják az általuk befizetett szemétdíjat, és elindultak a szakmai egyeztetések ennek a foganatosítása érdekében - mondta a politikus az ATV.hu tudósítása szerint.

Fürjes Balázs, a budapesti fejlesztésekért felelős államtitkár az ATV Híradójának megerősítette, hogy küszöbön a megoldás. A múlt évre minden benyújtott számlát az állami cég kifizetett, az utolsó esedékes számlát még nem nyújtotta be a fővárosi cég, adategyeztetések folynak, azt követően benyújtható és valóban, a közzétett ITM-rendelet miatt a kompenzációnak sincs semmi akadálya. Készek vagyunk a szükséges kompenzáció megfizetésére - fogalmazott Fürjes.

A főpolgármester arról is beszélt, hogy a kormánytól kapott forrásból megszüntetnék a daganatos betegségek gyanújával kapcsolatos fővárosi várólistákat. "Most azért dolgozunk, hogy a Budapesten meglévő nagy diagnosztikai eszközök finanszírozási lehetőségeit bővítsük, a CT- és MR-vizsgálatok finanszírozását szeretnénk bővíteni. Számításaink szerint ehhez nagyjából évi 2 milliárd forintra van szükség" - mondta Karácsony.

Fürjes Balázs szerint ebben a kérdésben teljes az egyetértés.

Karácsony a rakpartok esetleges lezárásáról is beszélt: "a nyári időszakokban, hétvégenként szeretnénk átadni a rakpartot a járókelőknek, amikor ez nem okoz közlekedési problémákat a városban."