Lezárult a közbeszerzés, jelenleg a szerződéskötés zajlik a nyertes pályázóval, a Market Építő Zrt.-vel.

A kiválasztást nehezítette, hogy első körben hiába volt öt pályázó is, váratlanul magas árajánlatokat kaptak, s noha az egyetlen szempont az ár volt, nem hirdettek győztest. "Azt gondoltuk, hogy az első ár több volt a soknál, ezért a kormány két szigorú lépésre szánta el magát" - fogalmazott Fürjes Balázs a rádióban.

Egyrészt jóval az ajánlatok alatt (101 milliárd forintban) maximalizálta az árat, és megadta a kivitelezőknek a lehetőséget, hogy jelezzék, ezért a műszaki tartalmon hogyan lehet optimalizálni. A javaslatok nagy részét elutasították, egy kisebb részét elfogadták, de ez nem sérti azt, hogy ez egy multifunkcionális aréna lesz.

Ilyen szigorú szerződést állam vagy önkormányzat még nem kötött, napi 400 millió forint kötbért kell fizetnie a kivitelezőnek, ha késik

- mondta az államtitkár.

Szavai szerint a felhalmozott kötbér elérheti a 15 milliárd forintot, és a szerződés kizárja a pótmunka lehetőségét, tehát nem lesz áremelkedés menet közben - tette hozzá a beruházás felelőse.

Az építkezést be kell fejezni 2021 novemberére, hiszen 2022 januárjában már a kézilabda Európa-bajnokság döntőjét játsszák az arénában.