A Nébih terméktesztjén 15 (köztük 13 bio) kölesgolyót vizsgált, amiből 9 natúr, illetve enyhén sózott és 6 földimogyorós ízesítésű volt. A szakemberek a hatóság laboratóriumaiban különböző biztonsági és minőségi paramétereket vizsgáltak, mérték a termékek mikotoxin, növényvédőszer-maradék, valamint gluténtartalmát, a tápértékadatokat, de a jelölések tanulmányozása sem maradhatott el - írta közleményében a Nébih.

Az eredmények biztatóak: a mikotoxinok (méreganyagok) mennyisége valamennyi terméknél kimutatási határ alatt volt, csakúgy mint a növényvédőszer-maradékok értékei. Pedig utóbbinál mintegy 380 különböző hatóanyagot mértek a hatóság laboratóriumában. Néhány úgynevezett harmadik országból származó köles alapanyag esetében radiológiai ellenőrzést is végeztek, de ezeknél sem találtak szennyezett tételt.

A 15-ből 7 terméken szerepelt a "gluténmentes" felirat, amely állítást a laboratóriumi vizsgálatok is igazoltak. További 5 nem gluténmentesként jelölt termék sem tartalmazott glutént, két termékben volt mérhető, de ezeknél feltüntették, hogy a termék nyomokban glutént tartalmazhat.

Akadtak hiányosságok, figyelmeztetést kapnak a gyártók

Több probléma is akadt a tápérték-táblázatban feltüntetett adatokkal: 4 terméknél a zsírtartalom, míg további 2-2 terméknél a rost, a fehérje, illetve a sótartalom mért értéke eltért a csomagoláson jelölttől. Ezeknél a kölesgolyóknál a gyártóknak felül kell vizsgálniuk és javítaniuk kell a tápérték jelölését.

Szintén több jelölési szabálytalanság is akadt, mint például a tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások nem megfelelő megjelenítése a terméken, vagy a "védőgázas csomagolásban" felirat hiánya. A jelölési hibák miatt 15 termékből 13 esetében indult hatósági eljárás. Az érintett élelmiszer-vállalkozók figyelmeztetésben részesülnek, valamint a hibák kijavítására vonatkozó intézkedési tervet kell benyújtaniuk.

Ezek a legjobb termékek

A kedveltségi vizsgálaton laikus és szakértő kóstolók pontozták a termékek színét, küllemét, illatát, ízét és állományát - írja a Nébih. A natúr és enyhén sózott kölesgolyók versenyében első lett a Vital Plus Bio Balls, második helyen végzett a Biopont terméke, míg harmadikként a Pa-Comp Kft. által forgalmazott kölesgolyó zárt.

A földimogyorós ízesítésű kölesgolyók között elsőként a Biorganik végzett, második lett a Vital Plus Bio Balls, a harmadik helyezést pedig a Biopont érte el ebben a kategóriában.

A 15 termék részletes vizsgálati eredményei itt érhetők el.

Az ellenőrzésről bővebben a hatóság honlapján itt tájékozódhat.

A vizsgálatról videót is készített a Nébih, amit alább nézhet meg: