Egy szerda este a Magyar Közlönyben megjelent rendelet a filmalkotások közvetett támogatásának (amit cégek nyújtanak adókedvezményért cserébe) céljából fenntartott letéti számlán gyűjthető összeget emelte meg, míg egy kormányhatározat a Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. által kezelt letéti számla javára történő forrás biztosításáról (megelőlegezéséről) intézkedett.

A korábbi kormányrendelet a Nemzeti Filmintézetnek az Államkincstárnál vezetett, a filmalkotások közvetett támogatásának céljából fenntartott letéti számlájára befizetett összegről kimondta, hogy az 2022-ben nem haladhatja meg a 44 milliárd forintot. Ezt emelte meg most a kormány 69 milliárdra.

Sok a film, kevés a céges felajánlás?

A filmes és adószabályok szerint a Magyarországon filmet gyártók az itteni költségek 30 százalékáig igényelhetnek "közvetett állami támogatást" - ezt a nyereséges, társasági adót (tao) fizető cégek nyújtják, amelyek a támogatás összege után társaságiadó-kedvezményre, illetve adójóváírásra jogosultak, így az adójuk nem az államkasszába, hanem a filmgyártókhoz kerül. A filmgyártók a 30 százaléknyi filmtámogatást vagy közvetlenül a cégektől, vagy a Nemzeti Filmintézet által vezetett - céges felajánlásokat gyűjtő - letéti számláról igényelhetik. A letéti számlára befizetés egyszerűsíti a cégek számára az ügymenetet, ha ide befizetnek, már megkapják az összeg után az adókedvezmény igénybevételére jogosító támogatási igazolást, függetlenül attól, hogy lenne már konkrét film, amire megy a filmtámogatásuk. A kormány most ezen a letéti számlán gyűjthető keretet emelte meg, illetve előlegezte meg.

A Filmintézet honlapján közzétett tájékoztatás szerint a letéti számlán lévő összeg - a legutóbbi, szeptember 22-i frissítés szerint - 2,709 milliárd forint volt. 

Megelőlegezi a közvetett támogatást az adóból a kormány

A rendelet mellé egy határozatot is hozott a kormány, amely "a Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. által kezelt letéti számla javára történő forrás biztosításáról" címet viseli. Ebben elsőként az szerepel, hogy a 2023. január 15. napjáig esedékes negyedévi elszámolás során 21 milliárd forint és a 2022. IV. negyedév során a Tao törvény alapján, a letéti számlán összegyűjtött közvetett támogatás pozitív különbözete kerüljön biztosításra. Ez 15 milliárd forint.

A pénzügyminiszternek az állami adóhatóság útján gondoskodni kell arról, hogy a letéti számlára - a fenti különbözet terhére "előrehozzon"

  • 8 milliárd forintot 2022. november 15-ig,
  • 7 milliárdot 2022. december 15-ig.

Szintén a pénzügyminiszternek - az állami adóhatóság útján - a következő összegeknek a letéti számlára utalásáról kell gondoskodnia jövőre:

  • 7 milliárd forint 2023. február 15-ig,
  • 5 milliárd március 15-ig,
  • 3 milliárd április 15-ig.