Több mint 6,6 milliárd forinttal, 39,2 milliárd forintra nőtt az előző évhez képest a Praktiker Kft. árbevétele. Ez 20 százalékos növekedést jelent a 2015-ös pénzügyi évhez képest, amikor 32,5 milliárd forintot teljesítettek. A 420 milliárd forintos barkácsszektorból 28,3 százalék volt a cég 2016-os részesedése. - ismertette a vállalat üzleti eredményeit Karl-Heinz Keth ügyvezető igazgató csütörtökön.

A barkácsáruház-lánc tavaly kezdte meg az első évét úgy, hogy már teljesen magyar tulajdonban állt: a Wallis-csoporthoz tartozik. Azóta a lánc helyzete stabilizálódott, tavaly egy új áruházat nyitottak Budapesten, így már 20 telephelyen működnek. Beszállítóik 75 százaléka magyar és az elmúlt két évben több mint egymillió vásárlót szolgáltak ki.

QP | Quality Placement

Tavalyelőtt magasabb üzemi eredményességi mutatókkal rendelkezett a lánc, mint 2016-ban. Keth magyarázata szerint ennek több oka van: az egyik ezek közül az októberi, Váci úti áruház megnyitása, valamint az, hogy növelték a személyzeti létszámot és emelték a béreket - részben a minimálbér-korrekciót hajtottak végre. A cég, az előző két évhez képest mintegy 400 fővel többet, már közel 1400 embert foglalkoztatott tavaly.

Hogy a nehéz munkaerő-piaci körülmények között új dolgozókat találjanak, a béremelés mellett fontos elem volt, hogy különféle juttatásokat adtak a munkavállalóiknak, ám nem azt nem részletezték, hogy milyeneket.

A vállalkozás teljesítményét a hazai makrogazdasági folyamatok is befolyásolták: a vásárlók egyre jobban érdeklődnek az épület-renovációra alkalmas termékek iránt, valamint átlagosan többet is költöttek, mint az előző években - mondta el Keth, aki fontosnak tartja a jövőbeli tervek közül, hogy fejlesztik a webshopos, valamint a prémium szolgáltatásaikat. Utóbbi, az előző évben a forgalomhoz 5 százalékkal járult hozzá.

A lengyelországi Praktiker-hálózat válsága nem érinti Magyarországot. A cégek neve ugyan közös, de egymástól teljesen függetlenül működnek.

Rögös út vezetett a magyar tulajdonosig

A hazai Praktiker német anyavállalata 2013 -ban fizetésképtelenséget jelentett, majd végleg kivonult a német piacról. A németországi tevékenység felszámolása nem volt kihatással a hazai láncra, mivel a külföldi leányvállalatok irányítása, az önálló Baumarkt Praktiker International GmbH működési körébe tartozott, amely nem volt érintett a csődeljárásban. Ekkor először egy német-svájci vállalat jelent meg lehetséges vevőként, végül tavaly januárban a Wallis lett a befutó a cég többségi tulajdonáért. Kisebbségi tulajdonosok maradtak a korábbi menedzsment tagjai is.

A Napi.hu kérdésére Karl-Heinz Keth elmondta, ezzel a részesedéssel jelenleg is rendelkeznek, az adásvételkor a befektető kérése volt, hogy szerepeljenek a tulajdonosi struktúrában. A cégbírósági dokumentumok szerint 15-17 százalékot tesz ki a fő tulajdonosi hányad mellett.